A+ A A-

Omladinski ifatr u Sisku

Medžlis IZ-e Sisak i Medžlis IZ-e Bosanska Kostajnica imaju mnogo toga zajedničkog. Najbliži susjedni džemat i najbliža džamija preko Une je Bosanska Kostajnica. Mnogo Kostajničana živi i radi u Sisku te su članovi jednog i drugog džemata. U Hrvatskoj Kostajnici živi nekoliko familija iz Bososanske Kostajnice koji teritorijalno pripadaju Medžlisu IZ-e Sisak odakle i počinje područje ovog Medžlisa ali su članovi Medžlisa IZ-e Bosanska Kostajnica. Mnogo nas toga veže i isprepleteni smo raznim nitima. Medžlis IZ-e Bosanska Kostajnica i Medžlis IZ-e Sisak imaju mlade glavne imame čije je dugogodišnje prijateljstvo rezultiralo prvim susretom i to baš u mubarek ramazanu kroz omladinski iftar. Dana 05.09.2009. (subota) sisačka omladina je bila domaćin omladini iz Bosanske Kostajnice koja je došla na čelu sa svojim glavnim imamom Harisom ef. Ahmićem. Iftar je ispunio očekivanja kako domaćina tako i gostiju što je jedan od mladića iz Kostajnice komentirao: „Tako je lijepo kao da sanjam". Posebno je lijepo i simbolično što se susret i iftar desio u noći Lejletu-l-bedra čime je sisački mesdžid bio ispunjen mladima, a što je bila i jedna od poruka glavnog imama Bosanske Kostajnice u prigodnoj besjedi u sklopu programa povodom Lejletul-Bedra koji je održan nakon teravih-namaza.

Lejletul-bedr-Sisak-2009

Jedini garant opstanka islama na ovim prostorima jeste naša omladina, oni su zalog naše budućnosti i ako omladinu  nemamo u džamiji, džaba nam prelijepe i uređene džamije, između ostalog, istakao je Haris ef. Ahmić.

Alem ef. Crnkić je podjelio svoje zadovoljstvo susretom naše omladine čime smo otvorili put buduće suradnje.

Cilj nas imama jeste da se naši mladi umjesto kroz disko-klubove i kafiće upoznavaju kroz džamijske prostorije te da se iz tih susreta i poznanstava sklapaju brakovi. Kad mladi ašikuju u džamiji, onda će tu biti i hajirli brakova nego kada to čine na haram mjestima, istakao je Alem ef. Crnkić.

Omladina-Siska-Bos.Kostajnice-na-iftaru-2009

Ovogodišnja noć Bedra bila je posebna još po jednoj lijepoj vijesti i događaju u sisačkom džematu i Medžlisu. Porodica Vilić kroz čašćenje džemata podjelila je radost povodom upisa njihove kćerke Edite u Islamsku gimnaziju u Zagrebu. Edita Vilić, kćerka Aneide i Muje, prva je djevojka iz Siska koja upisuje Islamsku gimnaziju u Zagrebu što je radost kako porodice tako i džemata. Tom prigodom Alem ef. Crnkić je na kraju programa povodom Bedra proučio hajr dovu za Editu čija nena Muharema je posebno oduševljena ovom unukinom željom, a ove godine je nena Muharema putnica na hadž.

Poseban doživljaj i dojam bitke na Bedru prikazan je na velikom platnu kroz isječak iz filma „Muhammmed a.s., posljednji poslanik".

Jedna posebna ramazanska noć, lijepi susreti i povodi.

                                                    (www.medzlis-sisak.net)