A+ A A-

Izvinjenje i kajanje zbog napada na džamiju u Mostaru

mostarNakon što je policija privela počinitelje napada na džamiju Ali-bega Lafe na Pijesku i nakon što ih je saslušala, a slučaj proslijedila nadležnom Kantonalnom tužilaštvu, jedan od vinovnika napada na džamiju u obnovi, Martin Milićević, obratio se Medžlisu Islamske zajednice Mostar sa pismom izvinjenja.

 

U Milićevićevom pismu između ostalog stoji: „U vezi moga nepromišljenog čina, zaista neprimjernog ponašanja i iskazane drskosti, a koju sam počinio uništavajući imovinu Vašeg vjerskag objekta na "Pijescima" u Mostaru, najljepše Vas Molim da primite izraze moga najiskrenijeg kajanja i izvinjenja."

 

Govoreći o razlozima napada Milićević kaže „Ona što sam učinio zaista je za svaku osudu, ali mi vjerujte da nije bilo upravljeno na izazivanje bilo kakve nacionalne, vjerske ili bilo koje druge mržnje. Naime, vaspitavan sam i odgajan u obitelji koja poštuje kako svoju, tako i tuđu i vjeru i naciju. Te noći sam bio pod utjecajem alkohola, (mlad sam dečko 18.godina), u takvim sam godinama da još uvijek nisam formiran kao kompletna osoba. Vjerovatno sam bio pod utjecajem nekakvog mladalačkog "dokazivanja", pa je sve to rezultiralo mojim ovakvim groznim činom."

 

Milićević se, svjestan težine pričinjenog djela,  izvinuo svim vjernicima i službenicima za nanesenu uvredu „Ukoliko je netko od Vasih službenika, ovim mojim panašanjem, eventualno, pretrpio bilo kakvu vrstu straha ili nelagode i njemu se najiskrenije izvinjavam uz napomenu da mi to nije bila želja, niti namjera. Nadalje, tek sam sada svjestan svoga djela, pa mi vjerujte da i mene sve ovo pogađa. Ovaj dapis Vam šaljem iz najiskrenijih pobuda, a ne radi toga što sam svjestan da ću za ovakvo ponašanje snositi zakonske posljedice, odnosno koji trenutak moje mladenačke nesmotrenosti ce me pratiti cijeli život.",  

 

Na kraju svog pisma izvinjenja Milićević je ponudio da nadoknadi pričinjenu nmaterijalnu štetu: „ Ukoliko i to može da i na kakav način ublazi moje ružno ponašanje, zamolio bih Vas da mi dozvolito da nadoknadim pričinjenu štetu. U nadi da ćete prihvatiti moje izvinjenje, najiskrenije Vas pozdravljam i želim puno uspjeha u daljem radu i svako dobra."

 

Prema evidenciji Medžlisa Islamske zajednice Mostar ovo je prvo javno očitovanje i kajanje za pričinjenu štetu jednom vjerskom objektu.

Hasan Eminović