A+ A A-

Održan iftar i uručena priznanja Vojnog muftijstva

Vojno muftijstvo je sinoć upriličilo iftar u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, na kojem su prisutvovali brojni gosti među kojima su bili: zamjenik reisu-l-uleme Ismet ef. Spahić i vojni imami, zatim ministar odbrane i njegovi zamjenici, predstavnici NATO štaba u BiH i EUFORA te brojni penzionisani pripadnici armije.

Iftar-vojno-muftijstvo-2009

Nakon iftara svečano su dodjeljena priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama, čije su zasluge znatno doprinijele uspostavi i razvoju vojnog muftijstva. Između ostalih, dodijeljene su zahvalnice službama Rijaset IZ u BiH: vjerskoprosvjetnoj, administrativno-pravnoj te računovodstvenoj službi i uredu za hadž.

Također su uručene i zahvalnice pojedincima koji su se još u periodu rata u redovima Armije BiH istakli u razvoju vjerskog segmenta u vojsci, među kojima su: Hamid Kedić, Rašid Muminović i Ahmed Tahić.

U okviru ove svečanosti, uručene su i zahvalnice predstavnicima drugih vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini, Katoličke i Pravoslavne crkve ta predstavnicima Jevrejske zajednice.

Ifatr-vojno-muftijstvo-2009

Vojno muftijstvo se također zahvalilo i iranskoj humanitarnoj organizaciji BIRDS na opremanju vojnih mesdžida te turskoj obrazovnoj instituciji Bosna Sema, na kontinuiranoj pomoći u realizaciji edukativnih projekata za vojne imame.

Centralna svečanost povodom obilježavanja 10-godišnjice Vojnog muftijstva, održat će se 15.12.2009. godine te će tom prilikom biti odata priznanja pojedinicma, kolektivima i organizacijama.