A+ A A-

Kamenovana džamija Hadži Alibega Lafe u Mostaru

mostarsko-muftijstvoU noći sa srijede na četvrtak, u jedan sat iza pola noći, dvojica huligana kamenovala su džamiju Hadži Alibega Lafe u Zahumu, na Pijesku, u zapadnom dijelu grada. Na džamiji su razbijena dva prozorska stakla i oštećena fasada, saopćeno je iz Muftijsta mostarskog.

Brzom intervencijom policije huligani su uhvaćeni i privedeni u Policijsku stanicu. Prema informacijama kojima raspolažemo, počinioci ovog nedjela su punoljetni, nad njima je provedena potrebna obrada i proslijeđeni su Tužilaštvu.

Valja napomenuti da je ova džamija još uvijek u fazi obnove, a radovi na njenoj obnovi počeli su u martu ove godine. Ovo je prvi ramazan da se u njoj klanja, još od 1993. godine kada je minirana i u potpunosti uništena.

Ovo je prvi fizički napad na ovu džamiju, dok se verbalni napadi na posjetioce džamije više i ne broje, iako je tek sa prvim danom ramazana počela sa radom. Najviše tih napada dolazi iz caffea koji se nalazi preko puta džamije i pripada klubu navijača ''Ultrasi''.

Iz Muftijstva mostarskog izražavaju svoje čestitke i zahvalnost policiji na brzoj i efikasnoj intervenciji.

Muftijstvo također očekuje da će počinioci biti primjereno sankcionisani kako bi bili opomena svakom ko pokuša skrnaviti tuđe svetinje i ugrožavati njegova osnovna ljudska prava, koja su Bošnjacima Mostara ite kako ugrožena, a posebno u zapadnom dijelu grada.