A+ A A-

Tarik Ramadan otpušten sa Roterdamskog univerziteta

tariq_ramadan2Tarik Ramadan je jedan od najutjecajnijih, ali istovremeno i jedan od najosporavanijih islamskih intelektualaca u Evropi. Jedni ga drže za predvodnika ideje o evropskom islamu, dok mu drugi tu ulogu osporavaju. Roterdamski univerzitet oduzeo mu je titulu gostujućeg profesora, jer je moderirao jednu emisiju na iranskoj televiziji.

Roterdamski Ersmus-univerzitet je u prošloj sedmici oduzeo Tariku Ramadanu mjesto gostujućeg profesora, koje je on tamo obavljao od januara 2007. Ramadan je istovremeno  obavljao dužnost savjetnika za pitanja o integraciji u jednom nizozemskom gradu, u kojem je procenat stranih drzavljana 49 posto, i čiji je gradonačelik porijeklom iz Maroka. Razlog je taj da je Ramadan moderirao TV emisiju pod nazivom "Islam i život" na iranskom kanalu Press TV. Ovaj kanal se finansira od strane iranske vlade. Roterdamski univerzitet je sapćio da je jedna takva indirektna veza između Ramadana i iranskog režima "neprihvatljiva".
20 naučnika sa Univerziteta je u jednom otvorenom pismu kritiziralo ovu odluku. "Radi se o političkoj odluci, i mi smo zbog toga šokirani", rekao je profesor ekonomskih nauka Arjo Klamer. On je u nizozemskim novinama "Volkskrant" ukazao da Ramadan također ima profesorko zvanje za islamske studije i na Oxfordu.
Sam Ramadan je prigovore protiv njega označio kao jednu "kampanju". U Roterdamu se u narednoj godini održavaju komunalni izbori, i u junu je "Partija za slobodu"  Gerta Wildersa kod izbora za evropski parlament osvojila uznemirujeće dobre rezultate. Ramadan je na svojoj internet stranici u "otvorenom pismu za njegove protivnike" napisao da aktuelne kontraverze više govore o alarmantnom stanju holandske politike nego o njegovoj ličnosti, u čemu bi on mogao imati pravo. Da li je moguće zastupati, kako on tvrdi,  "konstruktivnu kritiku" prema iranskom režimu na TV kanalu, kojeg posjeduje iranska vlada je sasvim drugo pitanje.
Ramadan polaže sebi za pravo da kaže da nikada nije podržavao iranski režim, i da je kod redakcijske koncepcije emisije u potpunosti bio neovisan. Također da je osudio pucnje na demonstrante nakon izbora u junu. Procjenu da u Iranu međusobno nasuprot stoje "konzervativni fundamentalisti" i " reformski demokrati" on drži za "pojednostavljen", takoreći, zapadnjački način shvatanja, koji pogrešno tumači kompleksnost iranskih odnosa. Također drži da do demokratizacije Irana neće doći kroz pritisak Zapada, nego da će u najboljem slučaju nastati nakon "mučnih" i "bolnih" unutrašnjih promjena.
On vjeruje da je ovo prenijela njegova emisija. Od svojih kritičara je zatražio da nađu "i najmanji dokaz za podršku iranskog režima" u njegovoj emisiji.
Doista se za Ramadana dosad ne može tvrditi da je kod svojih stavova imao respekta prema ijednoj vladi. Zbog toga što je kritikovao manjkavosti demokratije u Egiptu, Saudijskoj Arabiji, Tunisu, Libiji i Siriji, on ne smije više putovati u ove zemlje. Američka vlada mu je za vrijeme  Bushove vladavine zbog kritike rata u Iraku oduzela vizu.

(www.islamskazajednica.org)