A+ A A-

Novi napad na džamiju u Prijedoru

U povratni­čkom naselju Donja Puharska kod Prijedora, nepoznate osobe su razbile jedan od gornjih prozora na džamiji.

dzamija_puharska

Ovaj incident se desio 30.08. 2009.godine, a Merzuk ef. Hadžirušidović, gla­vni imam Medžlisa IZ Prijedor, kaže da je prozor razbijen sa stražnjeg dijela džamije, najvjerovatnije iz pravca Gašića Naselja. Razbijeno staklo na prozoru džamije su primjetili vjernici pred klanjanje jacije i teravih namaza.  

Ovo je još jedan u nizu od desetina incidenata, napada i prijetnji od kojih je policija vrlo mali broj vinovnika ovih incidenata otkrila. No, javnost ostane uskraćena za informacije o aktivnostima nadležnog tužilaštva o eventualno izrečenim kaznama, ističu u Medžlisu IZ-e Prijedor.

Pored napada na džamiju, nažalost ni džematlije u Donjoj Puharskoj nisu pošteđene prijetnji i verbalnih napada. Posljednji takav incident desio se proteklog vikenda kada se pred džamijom zaustavilo vozilo, čiji su putnici vjernicima tokom molitve psovali majku i vrijeđali ih. I ovaj slučaj, kao i brojni prethodni, prijavljeni su policiji iako u Medžlisu izražvaju nezadovoljstvo efikasnošću policije u otkrivanju počinilaca ovih sramnih dijela. Ovakvi incidenti kod vjernika proizvode strah, a najviše kod žena koje od tada u manjem broju dolaze na namaze.

Posebno je interesantno da se posljednji incident dogodio na isti dan kad je prije 17 godina džamija minirana i srušena ova džamija.