A+ A A-

Francuska omladina bogobojazna u Ramazanu

ramazan-u-francuskoj11 mjeseci u godini neki od njih puše kanabis, piju alkohol ili rade nemoralna djela. Ali, kad stigne ramazan, mnogi mladi francuski muslimani doživljavaju promjenu i počnu izbjegavati sve ono što Allah, dž.š, ne voli.

Pogledajte samo ove mlade ljude; oni koriste droge, piju alkohol i govore ružne riječi tokom skoro cijele godine, kaže Rachid Abu Zareaah, muslimanski daija u sjevernim djelovima Pariza, aludirajući na grupu mladih muslimana u predgrađu Des Quatre Vents. Ali, kad ramazan dođe, mnogi od njih se pretvaraju u anđele.
Širom ove zemlje veliki broj omladine napušta činjenje loših dijela i pokreću svoj rat protiv grijeha i raznih uživanja za vrijeme ramazana, koji je u Francuskoj počeo u subotu. Zareaah kaže da za vrijeme ramazana muslimanska omladina izbjegava svoje loše navike i postaje savjesnija. Oni za vrijeme ramazana postaju askete, kaže on.
Čak i oni koji trguju drogom napuste svoj posao i počnu prodavati parfeme ili nešto drugo umjesto toga. Ružne riječi koje koriste tokom godine također nestanu. Umjesto toga možeš ih čuti kako se mole i traže oprosta od Allaha.
Nedavna istraživanja su također potvrdila utjecaj ramazana na mlade francuske muslimane.U nedavnoj studiji centra CSA došlo se do podatka da 90% francuske muslimanske mladeži, starije od 18 godina, totalno paze na ramazan. IFOP centar za istraživanje u svojoj studiji je došao do podatka da 70% francuske muslimanske mladeži posti za vrijeme ramazana.
Muslimanske vođe potvrđuju da je fenomen poštovanje ramazana među omladinom vezan za osjećaj pripadnosti muslimanskim korjenima. Poštovanje i post u mjesecu ramazanu daje mladim francuskim muslimanima osjećaj pripadnosti koji oni očajno trebaju, kaže Mohammed Mousawi, šef Francuskog muslimanskog vijeća, oficijelnog predstavnika muslimana u Francuskoj. „On čini da osjećaju da imaju drugačije porijeklo i drugačije korijene od ostatka francuskog društva."
Francuska je dom za preko 7 miliona muslimana, što je najveća muslimanska manjina u Evropi. Većina muslimana dolazi iz zemalja sjeverne Afrike i Turske. Mousawi primjećuje da mladi francuski muslimani pate od iste kulturalne, socijalne i ekonomske krize od koje pati i ostala zapadnjačka omladina. Ali, u ramazanu muslimani shvate da postoji razlika između njih i drugih mladih Francuza. Oni se prilijepe za tu razliku, za taj drugačiji identitet, makar jedan mjesec u godini.

(www.islamskazajednica.org)