A+ A A-

Ramazan u Ročesteru u Americi

U Ročesteru, državi Njujork,  od samog početka dolaska prvih muhadžira iz Bosne, ifari se dočekuju u prostorijama džamije sa familijom,  prijateljima i džematlijama. Tako i ove godine , Bosanske familije priređuju iftare u džamijskim prostorijama, a interesovanje je toliko veliko da se  iftari moraju rezervisati i mjesec dana prije samog početka Ramazana. Mnogo je džematlija željnih sevaba a malo dana u mjesecu Ramazanu. Razlog ovom velikom interesovanju je, između ostalog, i toj  što džamija sa svojim višebrojniim prostorijama može primiti veliki broj postača, daleko više nego privatna domaćinstva. Odziv postača džamijskim iftarima je masovan. Ovi  iftari su ujedno  i prilika za druženje dzematlija i ugudne ramazanske muhabete.

Dzematlijke_Rochestera_na_Iftaru_u_dzamiji

Večerašnji iftar su pripremile dvije bošnjakinje, nerazdvojne prijateljice, koje je su se  po prvi put upoznale  u Ročesteru - pohađajući časove Engleskog jezika. Samija Arapović i Nermina Huseinović. Samija je diplomirani Mašinski  Inžinjer iz Mostara i jedan od aktivnih članova džemata. I mimo Ramazana, tokom cijele godine u Ročesteru se održavaju razne vjerske aktivnosti za žene;  mjesečna predavanja za žene, mevludi i tewhidi. Samija je redovni posjetilac ovih predavanja  i svojim konstruktivnim  prijedlozima  doprinosi  da ova druženja budu što efikasnija i efektivnija. Kako i prethodnih godina i ove godina,  zajedno sa svojom nerazdvojnom  prijateljicom Nerminom , Samija je  sponzirala Iftar. Nermina, inače rodom iz  Zavidovića, mlada i ambiciozna džematlijaka;  sa svojim mužem Samirom i dvoje hairli djece, primjer je mnogima u ovom džemata pa i šire. Naime, Nermina i Samir,  kao i mnogo drugih bošnjaka dolaze u Ročester nakon dugogodišnjeg boravka u Njemačkoj. Sudbina ih dovodi u ovaj grad gdje svojim radom i nesebičnim zalaganjem pomažu džemat; kako svojim ličnim radom, učestvujući u raznim  džematskim aktivnostima tako i finansijskim doprinosima.

Mnogo je džematlija u Ročesteru, države Njujork, koji žele  da daju iftar u džamiji - ali je malo dana u mjesecu  Ramazanu . Tako da će i  iduće godine mnogi rezervisati svoj iftar, mjesec dana prije početka samog Ramazana. Samija i Nermina ne kriju zadovoljstvo odzivom postača na njihov iftar. Obe prostorije, za muškarce i žene su popunjene. Nakon samog iftara džematlije su provele vrijeme u ugodnom razgovoru čekajuci Terawih- Namaz. Molim  Allah dz.š  da nagradi Samiju i Nerminu za njihov nesebičan trud i angažovanje u džematu i da naše džemate ojača sa što više ovakvih primjernih džematlijki.

Priredila: Aiša Purak