A+ A A-

Američki muslimani uče Amerikance o islamu

amrecki-muslimani-uce-amerikance-o-islamuAmerički muslimani nastoje da Amerikance nauče nešto o islamu. Najnoviji primjeri: neki distribuiraju primjerke Kurana prevedenog na engleski jezik, dok drugi organiziraju izložbe podsjećajući ovdašnju javnost da su muslimani integralni dio Amerike još od 17. stoljeća. 

Nedavno sprovedena anketa:
-   U suštini, učenje islamske vjere je, u stvari, nasilje..
-   Zaista ne znam ništa o muslimanima, ne mogu reći da znam mnogo o njima.Ne znam zaista u šta oni vjeruju ili ko pripada toj religiji...

-   Strah me od toga, da budem iskren. Izaziva neki strah u meni nakon što sam ovdje bio 11. Septembra i vidio one avione kako se zalijeću...

Uz ovakva gledanja na islam, vjerovatno više uobičajena u američkom društvu nakon terorističkih napada 2001., Vijeće za američko-islamske odnose, CAIR, vodeća američka organizacija za zaštitu gradjanskih prava muslimana, započela je kampanju pod nazivom „Podijeli Koran" - kako bi Amerikance obrazovala o islamu. Ova grupacija se nada da će svoj cilj postići time što će izabranim liderima ove zemlje i drugim koji utječu na javno mnijenje - podijeliti besplatne kopije svete islamske knjige.

- Mora postojati trajan napor da slušamo jedni druge, da učimo jedni od drugih, da poštujemo jedni druge i da tražimo ono što nam je zajedničko. Kao što nas sveti Koran uči: "Znaj da ima Boga i uvijek govori istinu." To je ono što ću ja danas pokušati da uradim, rekao je nedavno u Kairu, Barack Obama.

Kad je američki predsjednik u svom junskom govoru muslimanima svijeta iz Kaira - citirao dijelove Korana, lideri američkih muslimana vidjeli su to kao priliku da se o ovoj svetoj knjizi sazna više u ovoj zemlji gdje su islamska učenja nepoznata ili pogrešno tumačena.
Nihad Awad, je izvršni direktor Vijeća za američko-islamske odnose.

- On je naširoko citirao Koran, njegove univerzalne poruke o svetosti ljudskog života, o rasnim razlikama i jednakopravnosti, o tome kako je važno govoriti istinu..., podsjeća Nihad Awad.

Jedan od programskih ciljeva ove organizacije je da se dopre do lokalnih izabranih zvaničnika, do profesionalaca u medijima i drugih koji oblikuju javno mnijenje ili odredjuju politiku. Nihad Awad kaže da će poklanjanje Korana njima pomoći da bolje razumiju islam, na osnovu Korana, a ne na bazi senzacionalističkih priča iz medija.

- Željeli bismo da ljudi sami utvrde vrijednosti za koje se zalaže Koran, koji daje jasne upute i pouke koje slave život, slave doprinos i medjuvjerske odnose, naporan rad i vjeru u Boga, kaže gospodin Awad.

Program „Podijeli Koran" je dugoročna inicijativa i američki muslimani su pozvani da sponzoriraju distribuciju Koran-a, koji sadrže arapski i engleski tekst i engleske komentare, za njihove lokalne zvaničnike.
Izložba o zaboravljenim korijenima muslimana u Americi, još je jedan mogući pristup za kojeg američki muslimani vjeruju da će pomoći u edukaciji Amerikanaca o islamu. Amir Nashid je kustos koji obilazi Ameriku sa svojom izložbom o istoriji muslimana u Americi od 17. vijeka.

- Ovo će pomoći da oni saznaju da smo mi utkani u Ameriku, da je to dobro dokumentirano i da nismo mi ti koji su to zabilježili. To je u njihovim bibliotekama, u knjigama njihovih istorijskih društava, i na njihovim grobljima, kaže on.

Dugo je trebalo dok televizijska serija KORIJENI, konačno, nije pomogla da Amerikanci zaista nauče nešto iz istorije Afro-Amerikanaca. Na tom iskustvu, ova izložba nazvana "Zaboravljeni korijeni", namijenjena je prevashodno nemuslimanskim Amerikancima, kao što je Jeanine Harrington:

- Koliko sam ja vidjela, ovo je veoma informativna izložba. Saznala sam toliko stvari o istoriji muslimana u Americi i iz tako davnog doba da to uopšte nisam znala.

Sveti mjesec Ramazana, koji je u toku, takođe je prilika da američki muslimani svoje sunarodnike, nemuslimane, nauče još nešto o islamu.

(www.voanews.com/bosnian)