A+ A A-

Teravije nakon više od 60 godina

Nakon više od šest decenija teravih namazi ali i svi ostali vaktovi, pored Čaršijske džamije, u Prozoru se ovog ramazana obavljaju i u Hadži Nesuhovoj (Mahalskoj) džamiji. Iako je ova džamija još uvijek u fazi obnove Medžlis Islamske zajednice Prozor se potrudio da je osposobi za ovogodišnje ramazanske aktivnosti što je naišlo na oduševljenje kod prozorskih Bošnjaka.

Prisutni-na-teraviji-Prozor

Hadži Nesuhova džamija (poznata i kao Mahalska džamija ili Fethijja) prvi put se spominje davne 1604.godine. prema nekim informacijama najprije se koristila kao bogumilska crkva. Prvobitno je bila izgrađena od tesanog kamena sa unutrašnjim dimenzijama 6x7 metara. Uz nju je postojala i manja drvena munara. Za njeno funkcionisanje detaljnije upute ostavio je njen vakif u vakufnami koja, nažalost, nije sačuvana.

Džamija je bila u funkciji sve do Drugog svjetskog rata a kao posljednji imam spominje se Muhamed ef. Šabić. Godine 1943. džamiju su porušili Italijani a od njenog kamena pravili su bunkere.

Godine 2004. pokrenuta je inicijativa za obnovu ove džamije koja se postepeno privodi kraju. Prvi namaz koji je klanjan u Hadži Nesuhovoj džamiji u novije vrijeme bio je prošlogodišnji kurban-bajram. Treba napomenuti i to da su ovog ramazana teravije ali i svi ostali vaktovi u Hadži Nesuhovoj džamiji jako dobro posjećeni.