A+ A A-

Reisu-l-ulema: Ko negira genocid u stanju ga je ponoviti

Posmrtni ostaci Avde Palića, ratnog komandanta odbrane Žepe, ukopani su u srijedu u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu. Ukop Avde Palića bio je vjerski uz vojne počasti. Klanjanje dženaze predvodio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić i tom prilikom je kazao:

- Allah, dž. š., čovjeka je obda­rio razumom, čovjeku je dao dušu koja nosi tijelo i sposobna je da svojim čulima unutrašnjim prepoznaje istinu od laži, pravdu od krivde. Ljudska duša rođena je s prirodnom sposobnošću da spoznaje stvari, da ih proučava sabire i zaključuje. Tako svi ima­mo prirodno znanje, a onda Uzvišeni Gospodar nas je u ovom životu stavio u razna iskušenja. Kroz njih stičemo iskustva koja u nam dragocjena za donošenje odluka.

Ali, ima jedan treći izvor informacija koji spaja našu prirodnu sobnost znanja i iskustva, a to je informacija koja dolazi s neba, koju Allah šalje na zemlju kroz poslanike. Mi smo danas u mje­secu ramazanu, pa učimo Kur'an više nego inače i možemo iz nje­ga, ako se pažljivo unesemo u značenje, primiti mnogo infor­macija koje su nam važne za ovo­zemaljski život, ali i za onaj koji dolazi poslije.

Reis-dzenaza-Avdo-Palic

Sjećanje naroda

Ja sam vam ovim povodom is­praćaja šehida, gazije Avde Palića donio pred vašu pažnju informa­ciju koju nalazimo u objavi, Kur'anu, a koja se odlično primjenju­je na slučaju našeg šehida Palica. Allah, dž. š., u suri Nisaa, ovako kaže:

- Nije isti onaj koji sjedi, osim ako ima neki uzur, i onaj koji ustane svojim imetkom i svojim životom brani pravo na život, vjeru, slobodu, imetak i čast. Odabraniji su i bolji oni koji ustanu da brane svoje pravo, od onih koji sjede i čekaju da im ne­ko drugi odbrani tu čast. A, onda, Allah kaže da svim onima koji ustanu da brane svoju čast, život, domovinu,obećava nagra­du. I ne samo to, nego oni koji ustanu da brane, Allah će im omogućiti da  imaju uspjeh na ovome i spas na onome svijetu.

Danas se mi opraštamo od je­dnog od nas koji je ustao da brani pravo na svoj i život svoje porodi­ce i naroda. Avdo Palić, rahmetli, nije sjedio nego je ustao da brani pravo na život jednog naroda, na slobodu, na vjeru, čast i imetak jednoga naroda. Vidite, ovo je kur'anski ajet koji želim da upa­mtite i kada budete učili Kur'an u ovom ramazanu i na mukabeli budete slušali ovaj ajet.

Ali, ima i jedna druga poruka povodom ispraćaja našeg Avde na drugi svijet. Svi smo mi mogli bi­ti ovdje Avde i svi smo mi na neki način Avde. Samo je, evo, Avdo imao to što mi nemamo, odnosno

i što mnogi nisu imali. Imao je ono čime ga Allah odlikuje, taj osje­ćaj, tu hrabrost da ustane i da kaže: Ne bojim se nikoga i spreman sam za čast svoju, i svoje porodice i naroda dati i svoj život.

 

Nema osvete

Avdo je to svjedočio dok je bio živ, a mi, evo, svjedočimo dok ga ispraćamo. Zašto je ovo važno da to upamtimo? Važno je da upamtimo kao narod. I nikada ne zaboravimo i nikome nikada do Sudnjega dana da se mi Bošnjaci ne ispričavamo niti bilo kome da se pravdamo. Mi smo narod koji ima u svom pamćenju genocid. To mora shvatiti svako ko dolazi u ovu Bosnu, to mora svako imati na umu kada prvi put zakoraći na aerodrom i kada prelazi granicu, da će se susresti s jednim narodom koji u svom sjećanju ima genocid.

Ali, nema osvete. Zašto ovo kažem? Zato što vas želim podsje­titi na jedan drugi kur'anski ajet koji ćete vi jako dobro razumjeti, saborci Avdini još bolje, njegova supruga Esma još bolje i njegove kćerke ponajbolje. A Kur'an ovako kaže:

- Sjećate se, kada su ulazili u se­lo, šta su nosili u ruci oni koji su htjeli da nam oduzmu pravo na život, vjeru, imetak i čast. Imali su u ruci papir i na tom papiru bio je spisak ljudi koje je trebalo naći, uhvatiti, poniziti i oduzeti im pra­vo na život. I zato Kur'an kaže: Pr­epoznat ćete one koji vam žele zlo, koji žele da učine genocid nad va­ma. Na koji način, tako što ćete vi­djeti spisak na kojem piše da oni koji imaju čast, ponos, hrabrost, njih treba poniziti a kada njih po­nizite, onda ćete lahko pokoriti ci­jeli narod.

Naš Avdo pripada onoj grupi koji je imao izzet (ponos) i kojeg su našli da ga učine poniznim, a on nije htio da bude ponižen i dao je svoj život. Vidite, svako vrijeme ima svoje ljude, rat ima svoje ljude koji se bore za čast i dostojanstvo, i mir ima svoje ljude. Nisu spiskovi još uvijek nestali. Još uvijek se čuvaju spiskovi za one u Bošnjaka koje treba poniziti da bi se povisili oni koji ne zaslužuju da budu po­višeni.

Zato, draga braćo, ako išta da­nas treba da ponesemo, ako smo danas došli iskreno na ovu dženazu, ako danas imamo u srcu i pamćenje i ako nam je danas ovaj ramazanski dan Allah podario da baš otkriju Avdu Palića, šehida, gaziju, na kojeg se mi ponosimo, ne­mojte otići odavde kao da ništa ni­ste ni vidjeli ni čuli. Kao da ste sa­mo bili mehanički da se vidi da ste došli - poručio je u govoru na dženazi Avdi Paliću reisu-l-ulema Cerić.

 

Ovo je nama spas

- Ovo je nama danas lekcija, poruka i ovo je nama danas za­vjet pred Bogom i pred svije­tom i pred nama svima da bilo ko od nas ne smije učiniti ništa da se ponovi genocid.

A oni koji negiraju genocid, u stanju su ponovo da učine ge­nocid, a učinit će ga na nama ako ne budemo bili sposobni da se od njega branimo. Zato je dženaza Avde Palića značajna i zato tek Avdo Palić počinje da živi, jer smrti zapravo i nema. Sada, ovog trenutka, Avdo Pa­lić rađa se u svima nama, jer tr­eba da pamtimo tu njegovu žrtvu, taj njegov ponos i nepo­kolebljivost i nepristajanje da ga se ponizi, pa makar bilo i po cijenu njegovog života - istakao je reis Cerić.

 

Avdo je naš ponos

- Dragi Avdo, ti nas čuješ ja­ko dobro, mi tebe ne čujemo više. Ti si rekao sve što si imao na ovome svijetu, ali te molimo da preneseš naše selame svojim suborcima koji te čekaju tamo u lijepom džennetu, jer mi vjer­ujemo da ćeš ti u džennet bez pitanja, jer znamo da je tvoj život zapravo bio zalog za naš život, a Allah nagrađuje one, kao što smo kazali, koji su spre­mni da daju svoj život da bi dr­ugi živjeli. Ti si upravo to ra­dio.

Neka ti Allah, dž. š., oprosti sve tvoje grijehe. Neka te uvede u džennet, a tvojoj supruzi Esmi, koja je od tebe naučila da bude živi heroj, da joj Allah da sabur, a tvojoj djeci da budu ponosni što su imali takvoga babu. Svima nama koji smo da­nas prisutni u ovom vremenu u kojem živimo na početku 21. stoljeća da bude zapisano da su Bošnjaci ovdje, u haremu Ali-pašine džamije, ispratili svoga junaka s velikim poštovanjem i da uvijek zapamtimo: Svi oni koji budu takvi kao Avdo imat će takvu čast i takvo poštova­nje, neće biti ezileh (poniženi), već će biti eizzeh (ponosni). Avdo je ta naša čast i naš ponos - kazao je reisu-l-ulema.

(Dnevni avaz)