A+ A A-

Ramazan među muslimanima Siska

Tradicionalni teferič i predramazanski mevlud među muslimanima grada Siska najavili su dolazak mubarek ramazana. Pomenute manifestacije su prilika da se vjernici informiraju o ramazanskim aktivnostima i vrijednostima ramazana. Zamišljen kao godišnje tradicionalno druženje u prirodi, 3. teferič ove godine je okupio preko 400 Bošnjaka i njihovih prijatelja. Za veselu i opuštenu atmosferu pobrinula su se dva Kulturno-umjetnička društva: gostujuće KUD „Šićki brod" iz Tuzle te domaćini KUD „Nur" iz Siska.

Uz splet narodnih igara, stare i iskusne sazlije, probrane sevdahlinke te ukusan gulaš domaće recepture, Teferič je ispunio očekivanja prisutnih.

Imami-medzlisa-Alili-karija-iz-Egipta

Najveći godišnji skup Bošnjaka na ovom području je iskorišten kako bi se podjelio Ramazanski bilten Medžlisa koji nudi sve relevantne informacije o ramazanskim aktivnostima. Isti dan, nakon akšam-namaza u prostorijama Medžlisa održan je predramazanski džematski mevlud u čijem su učenju sudjelovale muallime Medžlisa.

Glavni imam je u svojoj besjedi pozvao vjernike da dozvole ramazanu da uđe u njihove kuće te je ramazan poseban mjesec u kojem i mi trebamo biti posebni svojim ponašanjem, osjećajima i djelima.

Sisački gradonačelnik Dinko Pintarić sa svojim zamjenicima u povodu dolaska ramazana svim islamskim vjernicima uputio je prigodnu ramazansku čestitku-poruku u kojoj se između ostalog navodi: -Želimo da Vam mjesec Ramazan bude ispunjen ljubavlju, vjerom i dobrom, kako osobnim, tako i  dobrom prema potrebitima. Vaše molitve i odricanja neka proteknu u postu i skromnosti, te miru i veselju s Vašim obiteljima i prijateljima. U danima blagdanske priprave, pronađite nadahnuće za ustrajnost života u vjeri i za činjenje dobra svojim bližnjima, ali i općeg dobra našem gradu i domovini. Ramazan mubarek olsun! - stoji u poruci gradonačelnika i njegovih zamjenika.

Županica Sisačko-Moslavačke županije Marina Lovrić Merzel u svojoj čestitci je navela: " U ime Sisačko-moslavačke županije svim islamskim vjernicima čestitam najveličanstveniji islamski mjesec Ramazan. Želim vam da ga provedete u dobru, zdravlju i duhovnoj uzvišenosti. Ramazan šerif mubarek olsun".

Glavni imam Alem ef. Crnkić uoči samog ramazana uputio je tradicionalnu ramazansku poruku-čestitku preko 3000 muslimana koji žive na području grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije, a koja je objavljena u lokalnim, regionalnim, pisanim i elektronskim medijima.

Ramazan je život ispunjen duhom, obogaćen dubokim smislovima, i musliman treba da uzme što više učešća u njemu.           

Iz posta crpimo odlučnost i ustrajnost i na takav način odupiremo se svim društvenim negativnim pojavama kojima su izloženi svi, a posebno mlađi naraštaji.

Nadam se da ćemo svi uspješno položiti ramazansku školu u kojoj je najvažniji predmet strpljivost, te izgraditi i nadograditi moralne kvalitete koje su nam danas itekako potrebne.

Toplina obiteljskog doma i prijateljske komunikacije nesumnjivo trebaju biti osnaženi u ovom mjesecu ramazanu, što svakako nosi sa sobom ljubav prema roditeljima, supružnicima, djeci, starijima, iznemoglim i bolesnim.
U tom kretanju i naglašenoj relaciji vidim snagu mjeseca ramazana i blagodati njegovih dana i noći.
U želji da sve blagodati ovog časnog mjeseca doživite
RAMAZAN MUBAREK OLSUN!
, stoji u ramazanskoj poruci glavnog imama sisačkog.

Mesdžid u Sisku je premali da bi primio sve džematlije koji ovih ramazanskih dana i noći dolaze na namaze. Klanja se u 3 odvojene prostorije što dovoljno govori o posjetama.

I ovaj će nas ramazan još više osnažiti u namjeri, ustrajnosti, elanu da se založimo što snažnije za rješavanje našeg najvažnijeg pitanja i prioriteta, izgradnje Islamskog kulturnog centra u Sisku koji nije samo želja, san, već nasušna potreba.

6. ramazanska noć u sisačkom mesdžidu je bila posebna i ona će obilježiti ovogodišnji ramazan. Medžlis IZ-e Sisak su posjetili dvojica hafiza: gostujući hafiz Muhamed Ša'ban iz Kaira koji je svojim prelijepim učenjem Kur'ana prije teravije okrijepio duše vjernika te hafiz Aziz ef. Alili, glavni zagrebački imam koji je predvodio jaciju i teraviju.

Izuzetna je čast i neizmjerno zadovoljstvo klanjati za 4. najljepšim glasom u svijetu, istakao je Alem ef. aludirajući na hfz. Aziza ef. Alilija.

Hfz. Aziz ef. Alili je bio u svojstvu izaslanika predsjednika Mešihata IZ-e u Hrvatskoj muftije Ševke ef. Omerbašića te je nakon teravije imao prigodno obraćanje džematu.

Govorio je o ramazanu kao mjesecu Kur'ana, komparirajući današnje vrijeme vjerske slobode i vrijeme nekad evocirajući uspomenu na svog muhafiza koji je zbog podučavanja Kur'anu bio zatvoren u zatvoru mjesec dana.

Ramazan je mjesec druženja sa Kur'anom, Kur'an je tkivo od kojeg treba biti satkan život vjernika, a u Ramazanu najbolje društvo jeste Kur'an.

Na kraju je izrazio svoju želju, nadu te uputio dovu Uzvišenom da muslimani Siska smognu snage i sposobnosti da izgrade Islamski centar u Sisku.

Gosti-sa-dzematlijama-Siska

U petak 28.08. je zakazan džematski iftar na otvorenom iza mesdžidskih prostorija te se nadamo da će tradicionalno biti odaziva.

Pored uobičajenih ramazanskih aktivnosti, u svrhu edukacije Medžlis organizira ramazanski kviz u koji se mogu uključiti sve džematlije, a nagradno izvlačenje bude u noći obilježavanja Lejletul-Kadr. U ovogodišnjem ramazanskom Biltenu, Medžlis je objavio Konkurs za najbolji pisani rad na temu: „Kako zamišljam Islamski centar u Sisku", a namjenjen je učenicima 5-8 razreda iz Siska.

Ako se dan poznaje po jutru, a ramazan po početku, nadamo se da će u Medžlisu Sisak biti ispunjen dobrim posjetama džamiji te ljepoti ramazanskih druženja.

 

Priredila: Ilvana Crnkić