A+ A A-

U „Argeti“ nema svinjetine

Povodom informacija objavljenih u pisanim i elektronskim medijima u BiH i regionu o tome da je „Nezavisni institut za provjeru kvaliteta - Odjel za ishranu u Njemačkoj slučajnom kontrolom utvrđeno postojanje svinjskog mesa u kokošijoj pašteti Argeta", Agencija za certificiranje halal kvalitete informira javnost o sljedećem:

  • - Navodi o analizi objavljeni u turskom listu „Sabah" odnose se na paštetu koja se na tržište zemalja EU plasira iz pogona u Sloveniji.
  • - Proizvodi „Argeta" doo Sarajevo, za koje je halal certificikat dodijelila Agencija za certificiranje halal kvalitete, ne sadrže u sebi haram (zabranjene) ili mešbuh (sumnjive) sastojke.

 

Ovom prilikom želimo upozoriti da su pojedini mediji prilikom prenošenja ove vijesti u BiH i regionu zanemarili činjenicu da se spomenute analize ne odnose na paštetu proizvedenu u Sarajevu i na taj način su izazvali pometnju kod kupaca u BiH, posebno kupaca koji vode računa o halal statusu proizvoda. 

 

Kako bismo potvrdili da se Argeta proizvedena u Sarajevu ne može staviti u kontekst informacije objavljene u listu Sabah, našu javnost i zabrinute konzumente halal proizvoda obavještavamo:

  • - Argeta doo Sarajevo je certificirana 18. 09. 2007. godine u skladu sa odredbama Halal standarda BAS 1049:2007 i ima uspostavljen i funkcionalan sistem kontinuiranog internog audita i obezbjeđenja halal statusa proizvoda
  • - Kokošija pašteta, Kokošija jetrena pašteta, Kokošija junior pašteta, Kokošija light pašteta i Pureća pašteta zadovoljavaju sve odredbe šeriatskih propisa i Halal standarda i posjeduju validan Halal certifikat
  • - Agencija za certificiranje halal kvalitete vrši nadzor proizvodnje (najavljeni i nenajavljeni auditi) u svim fazama (nabavka i skladištenje sirovina, proces proizvodnje i skladištenje gotovih proizvoda), te vrši uzorkovanje i analizu proizvoda na prisustvo haram sastojaka u relevantnim i referentnim laboratorijama.

 

U prilog navedenim infomacijama na uvid javnosti dostavljamo faksimil laboratorijske analize Veterinarskog fakulteta u Sarajevu koja potvrđuje su da paštete proizvedene u „Argeta" doo Sarajevo ne sadrže sastojke mesa ili masnoća svinjskog porijekla.

 

Ovim putem pozivamo javnost i konzumente halal proizvoda da obrate pažnju na to da li su informacije koje se plasiraju putem pojedinih medija ili cirkularnih elektronskih poruka zasnovane na objektivnim i provjerljivim činjenicama. Ujedno se želimo zahvaliti svim medijima koji su o ovom slučaju objetivno izvještavali, te brojnim konzumentima halal proizvoda koji su se u proteklih nekoliko dana obraćali Agenciji i iskazali povjerenje u rad Agencije za certificiranje halal kvalitete. 

Agencija za certificiranje halal kvalitete