A+ A A-

Muftija Smajkić u posjeti džematima u Americi

Došao nam je mubarek Ramazan ili kako ga muslimani nazivaju; najdraži musafir, koji nam dolazi jednom u godini. Ovogodišnji mubarek Ramazan u New York nam je došao u petak (21. augusta), koji je bio jedan od toplijih i sparnijih dana ovog ljeta. Ovaj dan će sigurno upamtiti oni muslimani koji su na ovaj dan započeli ovogodišnji jednomjesečni post. Već u rane akšamske sate počelo je okupljane u avliji Islamskog centra u Bronxu. Povod jeste prvi ramazanski iftar ali i najavljeni drag ramazanski musafir koji je došao iz Bosne, tačnije Hercegovine, odnosno iz Mostara - grada sunca i mostova, te se dalo primjetiti da je prisustvo vjernika nešto brojnije. Noć prije najavljen je dolazak Muftije hercegovačkog Seid-ef. Smajkića, mnogi su iskazali želju da ga žele vidjeti ali i čuti šta nam ima reći o stanju Ummeta kao i previranjima u našoj BiH.
Ovaj njujorški džemat u kojem imamsku dužnost obavlja Nedžad-ef. Avdović, njegovu nacionalnu šarolikost upravo oslikava bogastvo Ummeta. U džematu sa Balkana ih je najviše, iz Makedonije posebno, oni su kupili zgradu koju su preuredili u Islamski centar, ujedno su nosioci džematskih aktivnosti. Zbog bratskog odnosa koji gaje prema svim muslimanima, a posebno Bošnjacima, mišljenja sam da zavrjeđuju više bošnjačke pažnje a posebno od zvaničnika IZ u BiH. Dolazak muftije Smajkića u ovaj džemat otvara upravo te mogućnosti. U džematu pored Bošnjaka iz BiH i Sandžaka ima Albanaca iz Kosova, Albanije i Crne Gore, Roma, Turaka, Palestinaca, Pakistanaca, Afrikanaca, jednom riječju Amerikanaca, koji su svi zajedno reprezenti i nosioci žiške islama na ovom prostoru sjevernoameričkog kontinenta.
Okupljanje vjernika je počelo pred sam iftarski odnosno predakšamski vakat. Jedni drugima čestitaju Ramazan mubarek, pripitujući kako im je prošao prvi dan posta. Kažu da je dug dan te ukazuju na blagu žeđ dok hranu niko ne spominje; ipak zahvaljuju Stvoritelju što im je pružio priliku da u ulozi postača uživaju u ramazanskim čarima ljepote. 


Odmah s ulaza bacih pogled ka restoranskom dijelu Centra u kojem su bili nanizani stolovi i uz njih poredane stolice. Na stolovima već pripremljeni hladni napitci koji čekaju postače. Tik uz stolove stoje i muhabete muftija Smajkić i ef. Avdović. Njihov muhabet čini se kao da remete oni znatiželjni koji bi htjeli stisnuti muftijinu ruku. Jedan od njih je i potpisnik ovih redova. Uz to domaćini pozvaše da se uđe u mesdžid, jer treba nastupiti iftarski vakat. Uđosmo u rashlađenom mesdžidu i uz to se začu umiljati glas mujezina hadži Nedže koji sa tekbirima «Allahu ekeber» prekinu razgovore između vjernika, koji polagahno priđoše pripremljenom tavolinu, mašiše se za hurmu i čašu hladne vode i sa dovom prekinuše prvi dan ovogodišnjeg ramazanskog posta.
Džematski klanjasmo Akšam namaz koji je predvodio muftija Smajkić i nakon akšamske dove uputismo se u restoran gdje nas čekala bogata iftarska zakuska. Donator iftara je bio vrijedni član ovog džemata Palestinac Ahmed.

Za Teravih namaz na oba sprata mesdžida klanjalo se u dobro zbijenim saffovima. Namaz je predvodio imam Avdović. Nakon teravije ef. Avdović je predstavio i pozvao muftiju Smajkića da se obrati prisutnima. Muftija je najprije održao nasihat na arpaskom a nakon toga čestitajući mubarek Ramazan obratio se na bosanskom jeziku:
«Radujeme da se večeras u ovom mubarek mjesecu nalazim u džematu koji svojim sastavom oslikava naš Ummet. Drago mi je da vas u džematu ima sa svih strana dunjaluka, što upravo govori o ljepoti islama» - rekao je na početku muftija Smajkić koji je u nastavku govorio o vrijednostima i blagodatima ovog mubarek mjeseca.
«Počašćeni smo kad nam se pružila prilika da kušamo blagoditi mubarek mjeseca Ramazana. I sam susret sa Ramazanom je neizmjerno bogastvo i blagodat, jer ovo je mjesec Kur'ana, Lejletu-l-kadra, nafile, druženja...» - kaže hercegovački muftija naglašavajući da postač u ovom mjesecu ima poseban tretman kod Allaha dž.š., «čak i kad spava to mu se ubraja u dobro djelo». Muftija je u dužem izlaganju između ostaloga naglasio da «Allah neće odbiti dovu trojici ljudi: pravednom vladaru, postaču i čovjeku kojem je učinjen zulum i nepravda».
Muftija Smajkić je posebno istako važnost Islamske zajednice i da se pripada njoj. On je naveo IZ kao primjer organiziranosti koji kao modus uzimaju i neke zemlje u Europi.

«U Bosni i Hercegovini i dalje se borimo za njen suverenitet i integritet, ali uporedo sa tim borimo se da BiH uđe u sve europske tokove, pa iako tamo stoljećima pripada» - rekao je muftija Smajkić posebno naglašavajući da su Bošnjaci kao žrtve genocida izolirani po pitanju putnog viznog režima: «Očit primjer je blokada tzv. viznog režima koji su europske institucije nametnule upravo Bošnjacima dok ostali bh. narodi, Srbi i Hrvati, koji su uporedo državljani susjednih zemalja, Srbije odnosno Hrvatske, mogu putovati u zemlje zapadne Europe. To su pokazatelji da europske institucije i međunarodna zajednica koriste različite aršine prema muslimana i nemuslimanima u Europi. To su dobri razlozi da mi ne dozvolimo da bilo ko kreira našu sudbinu, nego ćemo o svojoj sudbini sami odlučivati, kako nedavno reče naš uvaženi Reisu-l-ulema» - zaključio je muftija Smajkić.

Muftija Smajkić večeras je musafir u Bosansko-hercegovačkom islamskom centru, dok je u četvrtak večer i petak za džumu namaz bio musafir u IZ Plav-Gusinje. Muftija će narednih dana nastaviti zijaretiti bošnjačke džemate na istočnoj američkoj obali.

U okviru ovogodišnje posjete američkim džematima bosanske dijaspore, raspored posjeta muftije Seida ef. Smajkića je sljedeći:

August

19 Islamic Unity & Cultural Center Plav-Gusinje NY, Inc

20 Islamic Unity & Cultural Center Plav-Gusinje NY, Inc

21 Džuma namaz, Islamic Unity & Cultural Center Plav-Gusinje NY, Inc

22 New York, Bosnian Herzegovinian Islamic Center NY

23 New Jersey, Bosnian Islamic Community Center Inc

24 Philadelphia, Community of Bosniaks of Delaware Valley

25 Carlislie, Bosniaks Islamic Cultural Centre of Carlisle

26 Harrisburg

27 Hartford, Bosnian-American Islamic Cultural Center

28 Džuma namaz, Bosnian-American Islamic Cultural Center

29 Boston

30 Utica, Bosnian Islamic Association of Utica

31 Syracuse, Islamic Cultural Center of Bosniaks in Syracuse Inc.

Septembar

1 Rochester

2 Erie, Bošnjačka Islamska Zajednica Erie, Pensilvanija

3 Detroit, Bosnian American Islamic Center of Detroit

4 Džuma, Islamic Center Gazi Husrevbeg

5 Detroit, Bosnian American Islamic Center of Detroit

6 Jacksonville, Islamic Community of Bosniaks Jacksonville

8 Pinellas Park, BOSNIAN MASJID

9 Jacksonville, Islamic Community of Bosniaks Jacksonville

10 Charlotte, Islamic Community of Bosniaks in N. Carolina

10 Atlanta, Community of Bosniaks in Georgia

11 Džuma namaz, Community of Bosniaks in Georgia (Atlanta)

12 Chattanooga, Al Kalem BiH Islamic Community

13 Nashville

14 Washington DC, The Bosniak-American Islamic Community of Greater Washington DC Area

15 New York, Islamic Cultural Center of Monticello

16 NEW YORK džemati i okolina

17 NEW YORK džemati i okolina

18 NEW YORK džemati i okolina

19 NEW YORK džemati i okolina

20 Bajram

21 Povratak u Bosnu

 

(www.bosnjaci.net)