A+ A A-

Upućene ramazanske čestitke povodom mubarek Ramazana

Uoči predstojećeg mjeseca Ramazan, ramazanske čestitke su svim vjernicima uputili reisu-l-ulema Crne Gore Rifat Fejzić, Muftija sandžački Muamer Zukorlić te muftija za Njemačku Mustafa ef. Klanco. U nastavku u potpunosti prenosimo njihove čestitke.

 

Ramazanska čestitka Reisa Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat-ef. Fejzića

Ramazan mjesec posta i radosti

 

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat-ef. Fejzić pozvao je danas vjernike Islama da što bolje iskoriste ramazan kako bi na drugom svijetu imali post i druga dobra djela kao svjedoke u svoju korist.
„Mjesec Ramazana je mjesec blagoslova, ljubavi i suosjećanja. Mjesec kada svi pripadnici muslimanskog Ummeta poste u isto vrijeme. Ove godine prvi dan Ramazana je u petak, 21. avgusta", - naveo je reis Fejzić u ramazanskoj poruci vjernicima. On je objasnio da je svrha posta u Ramazanu da se vjernici odazovu Allahovoj naredbi kako bi posteći, to jest suzdržavajući se od jela, pića, pušenja i drugih čulnih uživanja zaslužili Njegovo zadovoljstvo i tako sebi priuštili veliku radost.
„Ko ne posti nikada neće znati šta je prava strpljivost, snaga volje i pravi uspjeh. Samo postom možemo osjetiti kako je onima koji su, zbog nedostatka hrane, prisiljeni da poste i dan i noć", rekao je Fejzić. On je ocijenio da samo postačevo srce može osjetiti pravo i istinsko saosjećanje sa takvima i potom, pri kraju Ramazana, odriješiti kesu i udijeliti, opet samo radi Allahova zadovoljstva.
„Slobodno možemo kazati da, kada bi svi ljudi postili, ne bi na zemlji bilo gladnih. Upravo zbog ovih pozitivnih karakteristika posta, post je bio objavljivan i svim ranijim poslanicima i njihovim narodima", podsjetio je Fejzić. Učinimo maksimum, kako je kazao, da Ramazan što bolje iskoristimo kako bismo na Ahiretu imali post i druga dobra djela kao svjedoke u našu korist.

„Nismo sigurni da će nam se dogodine pružiti prilika da dočekamo radosti Ramazana, jer smrt može doći iznenada". „A vrijeme ramazansko je toliko blagoslovljeno da je Poslanik Muhamed govorio - da znate kakve se čari kriju u Ramazanu, poželjeli biste da traje čitavu godinu. Ramazan mubarek olsun!", rekao je reis Fejzić.

 

Ramazanska čestitka glavnog muftije Muamer ef. Zukorlića

Nastavit ćemo potvrđivati neospornu istinu da je islam milost svim svjetovima

 

Ovaj Ramazan dočekujemo u znaku visoke svijesti, volje i odlučnosti na putu ostvarivanja individualnih i kolektivnih prava muslimana u Srbiji. Prava na dostojanstven život, vjeru, porodicu, identitet i ravnopravan status.

Uzvišeni Gospodar u Kur'anu Časnom kaže: „O ljudi, od jednog čovjeka i jedne žene Sam vas stvorio, narodima i plemenima učinio, da biste se upoznavali. Najbolji među vama je Allahu najpokorniji."
Jedna od uloga ramazanskog posta je da kroz ustezanje od jela, pića i drugih fizičkih užitaka od zore do zalaska sunca izazove osjećaj jednakosti i solidarnosti među ljudima različitog imovinskog statusa.
Ramazan je mjesec Kur'ana Časnog, kao i pojačanog ibadeta noćnog, sve sa ciljem da se osiromašeno ljudsko srce napoji sa vrela Istine, ljubavi i humanosti.

U vremenu bezobzirne dominacije materijalizma i pohlepe, Ramazan je poput mehlema za ljudsku dušu, vraćajući čovjeku ulogu Božijeg namjesnika na Zemlji sa ciljem zalaganja za dobro i uspostavu reda, a protiv zla i nereda.

Muslimani Sandžačkog, Preševskog, Beogradskog i Novosadskog muftijstva spremno dočekuju ovaj Ramazan odlučni da nastave potvrđivati neospornu Istinu da je islam milost svim svjetovima.
U tom svjetlu, RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN svim pripadnicima Islamske zajednice i svim dobrim ljudima, sa željom da ga provedu u zdravlju, berićetu i rahatluku.

 

Ramazanska čestitka muftije za Njemačku Mustafe ef. Klance

Blagodati Ramazana


Poštovane sestre draga braćo!

Sve blagodati mjeseca ramazana nije moguće ni naslutiti, a nekamoli dokučiti ih i pobrojati."Da moj ummet zna koliko u Ramazanu ima dobra", rekao je Poslanik, a.s. „poželio bih da čitava godina bude ramazan!" Sto su sve ranije muslimanske generacije ramazan dočekivale sa radošću i oduševljenjem i taj duh prenosile i na svoje potomke, sve do današnjih dana. Dužnost je i ove generacije muslimana da tako postupi, da u svojim kućama, staništima i sredinama ožive duh ramazana i da taj veličanstveni doživljaj prenese i na svoje potomke.

Post u ramazanu je, naime, naređen čitavom čovjeku, svim njegovim organima.

O vi kojivjerujete, stoji u Kur*anu, naređen vam je post, onako kako je bio naređen i onima prije vas!(El-Bekara ,183.)

Ko mjesec ramazan provede u postu, izvršavajući Allahovu naredbu i računajući da će za to biti nagrađen, bit će mu oprošteni svi raniji grijesi!" kaže Poslanik ,a.s.Isto to rekao je za onoga ko u ibadetu i zikru provede Lejletu-l-kadr. U mjesecu ramazanu Allah oprosti grijehe velikom broju muslimana pa se zato Ramazan naziva još i Šehru-l-gufran/mjesec oprsta!

Vjera je život srca i duše a ramazan je vrijeme kada je pulsiranje naših srca i duša najintezivniji.

Islamski obredi treba da u nama izgrade samokontrolu, samokritiku i samodisciplinu da bi mogli trajati kao vjernici. Ramazan pokazuje najzornije i najjasnije povezanost i trajanje ummeta.

Ramazan je život ispunjen duhom, obogaćen dubokim smislovima i musliman treba da uzme što više učešća u njemu.

Učinimo maksimu da ramazan što bolje iskoristimo kako bismo na Ahiretu imali post i druge obrede na našoj strani.

 

U petak 21.08.2009. godine je prvi dan Ramazani šerifa. Tim povodom, mubarek dane čestitamo svim muslimanima, Bošnjacima u domovini i šrom dijaspore gdje žive, a posebno članovima džemata, aktivistima i imamima Mešihata/Muftiluka IZB-a u Njemačkoj.

Ramazan mubarek!