A+ A A-

MIZ Brčko: Treći napad na Atik-Savsku džamiju

Medžlis Islamske zajednice Brčko je, povodom napada na Atik-Savsku džamiju, izdao saopćenje za javnost u kojem se kaže:

- Ovih dana su se navršile dvije godine od svečanog otvaranja Atik-Savske džamije u Brčkom, koja je, još jednom podsjećamo, uz preostale dvije gradske džamije porušena u ljeto '92. godine. Od ovog svečanog događaja, pa do danas, Savska džamija je bila predmet ataka već tri puta.Ovaj, posljednji put, to je učinjeno na najgrublji i najprovokativniji način.

- I upravo, u danima kada se muslimani cijelog svijeta kao i mi ovdje, pripremamo za doček blagoslovljenog mjeseca ramazana, kada su naše misli i osjećanja intenzivnije usmjereni Bogu, ljudi zlih namjera su nam na svoj način željeli „čestitati" nadolazeći blagosvloljeni mjesec i time nas pokušati dodatno povrijediti.

- Bez obzira na tu činjenicu, mi pozivamo muslimane ovog grada da ostanu mirni i dostojanstveni te da i dalje nesebično daju svoj doprinos izgradnji međusobnog povjerenja i tolerancije na ovim prostorima.

- S druge strane, pozivamo sve relevantne faktore u ovom društvu, a prije svih one koji kreiraju javno mišljenje i odgajaju ljude, da preispitaju svoj rad i eventualno  ustanove propuste u njemu. Jer ovakva primitivna i necivilizacijska ponašanja mogu biti isključivo posljedica uspješnog djelovanja faktora koji svima nama žele zlo, ili posljedica propusta onih faktora koji svima nama žele dobro.

Podsjećamo da je 18.08. 2009. godine ponovno na ovoj džamiji osvanuo grafit NOŽ, ŽICA, SREBRENICA"!

Da stvar bude još gora, Policija Brčko Distrikta je nakon uviđaja, po hitnom postupku, ofarbala zid munare na kojoj je grafit bio ispisan, bez da je o tome informirala bilo koga u Medžlisu Islamske zajednice Brčko.

Prema dosadašnjim saznanjima počinioci ovog vandalskog čina još nisu pronađeni.

(www.medzlisbrcko.ba)