A+ A A-

Posjeta bosanskom džematu u New Yorku

U subotu ,15. augusta 2009. godine,  u prostorijama bosansko-hercegovačkog Islamskog centra Njujork održana je tribina za žene. Na poziv predsjednika ovog džemata,Vahida Durmića,  posjetila sam bosansko-hercegovački Islamski centar sa sjedištem u Njujorku. Sam poziv od strane predsjednika ovog džemata ostavio je izuzetano dirljiv utisak na mene. Naime Vahid, sa svojom hanumom Dijanom, odlučio je da me pozove u Njujork i sponzorira moj dolazak te da to bude  ramazanska hedija njihovim uvaženim džematlijkama. Ovaj izuzetno vrijedni i ambiciozni mladi bračni par, nije žalio truda a ni vremena da moj boravak i druženje sa džematlijkama Njujorka protekne u što ugodnijoj atmosferi. I uistinu, vrijeme provedeno sa džematlijkama bosansko-hercegovačkog Islamskog centra je najbolji ramazanski poklon što smo mogle da dobijemo. Druženje je bilo nezaboravno i dirnulo je srca svih prisutnih.

 Druženje je počelo u 18:00 sati i trajalo do 22:00. Nakon klanjanja dva rekata  u pozdrav džamiji, iskoristile smo vrijeme da se malo bolje upoznamo, a zatim smo počele sa tribinom.Uslijedilo je klanjanje Akšam-namaza a poslije namaza uslijedila je večera popraćena ugodnim razgovorom. Skup je završen klanjanjem Jacije-namaza i neskrivenom  željom da se, inšallah, ponovno vidimo i družimo i našu radost i plodove druženja podijelimo i sa ostalim džematlijkama; u početku na području države Njujorka a poslije i širom Amerike- inšallah.

U svom izlaganju, između ostalog sam istakla, da je Uzvišeni Allah dž.š svakog od nas stvorio sa određenom funkcijom i zadatkom na ovom svijetu. Nije slučajno da mi živimo baš u ovom vremenu. Nismo se rodili sto godina ranje niti kasnije, što znači ovo je naše vrijeme i nema razloga da se osjećamo izgubljeni ili opterećeni izazovima ovog vremena. Svaki vakat ima svoje izazove i naš nije iznimka. Svi smo mi osposobljeni od strane Uzvišenog, da se suočimo s izazovima ovog vremena. Uzvišeni Allah dž.š. je darovao svakoj osobi sposobnosti da bi mogla da izvrši svoj dio hilafeta na Zemlji. Darovao  nas je talentom koji je specijalno dizajniran za svaku pojedinačnu osobu i svaka osoba dobija ideje i kreativnost shodno svojoj specijalnosti. Kao primjer navela sam Jusufa, a.s. Jusuf, a.s. je, kada mu je ukazana prilika, izabrao da radi ono što najbolje  zna i za šta je pripreman od malih nogu.

Imajući na umu da svaka osoba ima jedinstven talenat, darovan od strane Uzvišenog Allah dz.š i specijalno dizajniran baš za tu osobu - suvišno je da zavidimo jedni drugima. Umjesto da trošimo energiju razmišljajući o drugim osobama i njihovim talentima, analizirajmo sami sebe i pažljivo osluškujmo glas naših srce. Šta ono želi?  U kom pravcu nas ono usmjerava? Mnogi smo  duboko nezadovoljni  svojim životima upravo zbog toga što ne koristimo  talente darovane od Allaha dž.š. i ne izvršavamo funkciju za koju smo stvoreni na ovom  svijetu i baš u ovom vrijeme.  Kao rezultat nastaje  unutrašnje nezadovoljsto koje se povećava iz dana u dan i ne prestaje do posljednjeg otkucaja srca. Zar ima išta tragičnije nego da dočekamo duboku starost a da u našim srcima bude duboka tuga i žalost za propuštenim i neiskorištenim talentima darovanim od strane  Milostivog Allaha dž.š. Mnogo talenata je ukopano u mezarje zajedno sa svojim vlasnicima -  i niko se ne okoristi njima - ni oni ni Ummet.

Allah dž.š. ne bi uradio nepravdu ni prema jednom insanu. Svaku osobu je stvorio i darovao je kvalitetima i sposobnostima neophodnim za život. Neke osobe  su dovoljno hrabre i mudre da slušaju svoje srce i  usavršavaju Bogom dati talenat, dok druge, nose svoje vriline sa sobom u mezar.  Allah je ugradio riznice bogatstva u svaku osobu ali do nas je da to nađemo i da se u tom polju usavršavamo. Tako ćemo kao pojedici biti sretniji, a kao Ummet bogatiji.

Predsjednik Vahid Durmić sa svojom  hanumom Dijanom i kćerkom Aminom  su bili sebeb ovog našeg druženja; moj dolazak su poklonili svojim džematlijama kao ramazansku hediju, neka ih Uzvišeni Allah dz.š višetruko nagradi za njihov trud i nesebično zalaganje na putu Islama. Sretan je ovaj džemat što ima ovakog predsjednika koji nastoji da obraduje svoje džematlije. 

Aiša Purak