A+ A A-

Proklanjana Kayserija džamije u Goraždu

U petak, 23.ša'bana 1430.h.g./14.augusta 2009.g. u novoizgrađenoj Kajserija džamiji u Goraždu klanjan je prvi džuma namaz i time je ova džamija zvanično stavljena u upotrebu.

Pored velikog broja džematlija ovog i drugih džemata, svečanosti upriličenoj pred džuma namaz i džumi namazu prisustvovali su gosti iz Republike Turske, na čelu sa dr. Ali Bardakoğluom, turskim reisu-l-ulemom, te predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, na čelu sa dr. Mustafom ef. Cerićem , bosanskohercegovačkim reisu-l-ulemom.

U okviru programa svečanosti koja je prethodila džuma namazu prisutnima su se obratili muftija goraždanski Hamed ef. Efendić, muftija Kayserija Šaban İšlek, načelnik Općine Goražde Muhamed Ramović, načelnik općine Keçiören (Republika Turska) Mustafa Ak, premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Nazif Uruči, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Mustafa ef. Cerić i reisu-l-ulema Turske (Diyanet İşleri Başkanlığı) prof. dr. Ali Bardakoğlu.

Hatib džume namaza bio je reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prof. dr. Mustafa ef. Cerić, a imam muftija Kayserija Şaban İşlek.

Nakon proklanjavanja i stavljanja u funkciju, svečano otvaranje ove džamije planirano je za ljeto 2010.godine, do kada bi trebali biti završeni i svi preostali radovi na džamiji i njenim pratećim objektima.

Dženan ef. Imamović