A+ A A-

Džamije izgrađene turskom donacijom

U toku protekla tri dana proklanjane i otvorene su tri džamije izgrađene donacijom prijatelja iz Turske. Naime, riječ je o proklanjavanju veleljepne džamije u Goraždu, te otvaranju džamije u Maglaju i džamije u Fazlagića Kuli, koja je stradala u požaru krajem prošle godine.


U Maglaju otvorena Yazicioğlu džamija

U Maglaju je danas (15.08.2009. godine) svečano otvorena novoizgrađena džamija "Vali Recep Yazicioğlu", u čiju izgradnju je Uprava za međunarodnu saradnju i razvoj Turske (TIKA) uložila oko 1,5 miliona eura.

Objekat odiše ljepotom tradicionalnog i modernog stila, a džamija je ime dobila po Recepu Yazicioğluu (Redžep Jazidžiolu), preminulom valiji turskog grada Erzincana (Erzindžan), grada pobratima, koji je bio incijator izgradnje džamije na lijevoj obali Bosne u Maglaju.

Sve građevinske radove izveli su radnici firme "Famus" iz Tešnja, a oslikavanje i unutrašnje uređenje djelo su najboljih turskih majstora.

Otvaranju džamije prisustvovalo je oko 30.000 vjernika iz BiH, Turske i drugih zemalja.

Svečanosti u Maglaju prisustvovali su visoki vjerski dužnosnici Turske i BiH, koje su predvodili reisu-l-ulema Turske Ali Bardakoğlu i Mustafa ef. Cerić, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

 

Otvorena obnovljena džamija u Fazlagića Kuli

Džamija u Fazlagića Kuli sagrađena je 1660. godine, a rušena je u nekoliko navrata: 1699, 1875-78, 1914, 1942, i 1992. godine.

U gatačkoj Fazlagića Kuli danas je (16.08.2009. godine) otvorena obnovljena džamija, koja je izgorjela u požaru uoči Kurban-bajrama u noći između 7. i 8. decembra prošle godine.

Za obnovu džamije Turska razvojna agencija TIKA izdvojila je 200.000 KM, a otvaranju su prisustvovali su turski reisu-l-ulema Ali Bardakoğlu, predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u BiH predvođeni reis-ul-ulemom Mustafom efendijom Cerićem, član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, te veliki broj Gačana rasutih širom svijeta.

Reisul-ulema je kazao da je dužnost predstavnika vlasti, ali i svih građana naše države da rade na održivom povratku, a turski reisul-ulema Ali Bardakoğlu na ceremoniji otvaranja pozvao je na toleranciju, mir i slogu.

- Ljudski životi su sveti, vjerski objekti su sveti, naše džamije su svete i svi moramo raditi na tome da ih čuvamo - kazao je. Naša nada je sadržana u tome da svi ljudi ovdje i bilo gdje na svijetu bez obzira na njihovu vjeru, vjeroispovijest, vjerske objekte, da li su to džamije, sinagoge, crkve, da slobodno žive i ispovjedaju svoju vjeru - izjavio je reis Bardakoğlu.

Džamija u Fazlagića Kuli sagrađena je 1660 godine, a rušena je u nekoliko navrata: 1699, 1875-78, 1914, 1942 i 1992. godine. Nakon posljednjeg rušenja obnovljena je sredstvima protjeranih gatačkih Bošnjaka i bila spremna za svečano otvorenje.

Međutim, uoči Kurban-bajrama, u noći 7. na 8. decembar 2008. godine, potpuno je izgorjela.

Istraga MUP-a RS pokazala je da je do požara unutar džamije došlo zbog neispravnih instalacija, ali nezavisni vještak kojeg je angažirala Islamska zajednica BiH ustvrdio je da je požar podmetnut.

Fazlagića Kula je povratničko naselje koje je u godinama nakon rata bilo mjesto niza napada na povratnike, a najteži do sada se dogodio 1999. godine, kada je ispaljeno nekoliko minobacačkih projektila na malobrojne povratnike.

(www.dnevniavaz.ba)