A+ A A-

Usvojen Plan ramazanskih aktivnosti Islamske zajednice

Na posljednjoj sjednici, održanoj 12. 08. 2009. godine u Sarajevu, Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je usvojio Plan aktivnosti Islamske zajednice u toku predstojećeg mjeseca Ramazana, koji je priredila Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta.

U okviru ovog plana, predviđene su ramazanske aktivnosti svih institucija Islamske zajednice u BiH, kao i medijsko praćenje ramazana i njegovih sadržaja. U okviru ovog plana koji je dostavljen imamima i muftijama precizirane su aktivnosti organa i ustanova Islamske zajednice, od reisu-l-uleme i njegovog Kabineta, preko Rijaseta i njegovih službi, do dekana i profesora odgojno-obrazovnih ustanova IZ-e, muftija, glavnih imama i imama,  kao i uključivanje učenika medresa i studenata fakulteta Islamske zajednice.

Ovim planom aktivnosti također su prediviđene i posebno naglašene ramazanske aktivnosti u povratničkim područjima, kao i staračkim domovima te kazneno-popravnim institucijama. Također, u toku mjeseca Ramazan, u džematima će biti upriličena posebna predavanja samo za žene.

Određeno je, također, da će se i ove godine, kao i prethodnih, teravih-namaz klanjati sa 20 rekata, s tim što će se, za razliku od prethodnih, teravih-namaz klanjati po takvimu (samim nastupanjem jacije-namaza) a ne 2 sahata poslije iftara, kako je to bila praksa proteklih godina.

Služba za odnose s javnošću