A+ A A-

Tražite partnere a ne poltrone u Sandžaku

Odluka Mešihata Islamske zajednice u Srbiji da se formira Politički savet mnogi su protumačili kao prvi korak u pravljenju partije. Glavni muftija Muamer Zukorlić tvrdi za "Novosti" da to nije tačno: "Ne planiram osnivanje političke stranke. Savet će imati savetodavnu ulogu. On je proizvod agresije na Mešihat, koji je postao politička žrtva. Ne možemo kvalitetno da se branimo od tih političkih napada ako nemamo političke savete."

 

Od koga se branite? Čija ste vi žrtva?

- Od države i Ministarstva vjera. Država je sudjelovala u toj agresiji na IZ, a Ministarstvo vjera je na nelegalan i nezakonit način priznalo paravjersku formaciju, tvorevinu Sulejmana Ugljanina, uz pomoć Beograda.

 

Šta bi to vlasti u Srbiji trebalo da urade u Sandžaku, da biste vi bili zadovoljni?

- Da u Sandžaku traže partnere, a ne poltrone. Da obezbijede uslove da se muslimani osjećaju sigurno u Srbiji. Da vode sa nama dijalog koji je započeo Đinđić, a koji je, nažalost, prekinut njegovom nesrećnom smrću. Da Boris Tadić od Ugljanina ne pravi novog Sejda Bajramovića. Da vlast konačno shvati da je Ugljanin najveći problem Sandžaka...

 

U javnosti se stiče utisak da su Ugljaninovi sledbenici bili u pravu - da imate političke ambicije i da vas vera ne interesuje...

- Oni ne znaju šta je islam, da bi tumačili da li se ja više bavim politikom nego vjerom. Kvalitet muslimana ne mjeri se samo duhovnom relacijom sa Bogom. U islamu nije jedino bitno koliko je ko proveo vremena u džamiji, već koliko je ko vjerom doprinio društvu. Izgradnjom škola, univerziteta, domova zdravlja...

 

Ali, i vi ste nedavno priznali: "Bavim se politikom, pa šta"?

- Samo toliko da se odbranim od političkih napada. To mi ničim, pa ni vjerom, nije zabranjeno. I IZ ima pravo da iznosi svoje političke stavove.

 

Bilo je tumačenja da ste se odlučili na Politički savet iz straha zbog pomirenja Ljajića i Ugljanina?

- Sumnjičav sam prema tom pomirenju. Ne vjerujem u iskrenost vlasti u Srbiji koja ih je natjerala na to mirenje. Ako je to preduslov za investicije u Sandžak, onda ću to blagodariti i blagosloviti. Ali, nisam siguran da će se to desiti.

 

Da li je moguće pomirenje sa zajednicom koju predvodi Adem Zilkić?

- To je Ugljaninova paralelna vjerska organizacija i ne znam ko je Zilkić.

 

Očigledno je da je vaš najveći protivnik Ugljanin. U kakvim ste odnosima sa Rasimom Ljajićem?

- Ljajić je pametno postupio kada je prije dvije godine podržao Islamsku zajednicu i pobijedio je lako Ugljanina. Ljajić ima samo dvije karte - rušenje Ugljanina i podršku IZ. Zato je za njega rizičan potez pomirenje sa Ugljaninom. Drugu kartu bi morao da sačuva.

 

Preti li opasnost da Sandžak postane novo bure baruta u Srbiji i da "krene" stopama Kosova?

- Ne, jer te dvije stvari nisu identične, ali se vlasti u Srbiji odnose prema Sandžaku isto kao Milošević prema Kosovu. Samo ima manje pendreka i batinanja, ali su prava Bošnjaka ugrožena kao što su bila ugrožena prava Albanaca.

 

I vi, kao i Mustafa Cerić, tvrdite da su ugrožena prava muslimana u Sandžaku, iako za to nema baš nikakvih argumenata?

- Krše se naša prava bezobzirno. Ne osjećamo se ravnopravnim u zajednici sa Srbima. Tražite informacije o strukturi zaposlenih u poreskoj upravi, policiji, zdravstvu u poslednjih godinu dana u Novom Pazaru. Kada ne mogu više da nađu Srbina u Pazaru za neko radno mjesto, onda ga dovlače iz Raške. Gde ćete gora kršenja prava, ma šta pričale vlasti u Beogradu.

 

Jeste li prošlonedeljnom posetom Prištini sa Cerićem priznali nezavisnost Kosova?

- Potpuno su neozbiljne i nelogične te optužbe, jer IZ nije faktor koji je nadležan za priznavanje Kosova.

 

Priznajete li vi lično tu kosovsku samostalnost?

- To je suvišno i vještačko pitanje. Kako ja kao pojedinac mogu da priznam ili ne priznam Kosovo, kada o tome ne odlučuju ni veće sile na Balkanu.

 

Kakva je bezbednost u Sandžaku?

- To je bio plan Ugljaninove paravjerske formacije da nas uvuku u sukobe, ali nećemo više odgovarati na njihove provokacije. Verujem da do tih ekscesa neće doći.

 

SIGURNO NEĆU NA IZBORE

Možemo li da očekujemo da, ipak, učestvujete na sledećim izborima?

- Ne. Ja sigurno nikada neću biti kandidat na nekim izborima, ali će naši stavovi i retorika imati efekta na politička dešavanja u Sandžaku, jer će pobijediti oni koji podržavaju IZ, uz koju je 80 odsto muslimanskog naroda.

 

A postoji li mogućnost da izađete na izbore s nekom opcijom koja će se sakriti iza vašeg imena?

- Ne postoji, jer IZ neće strančariti.

 

N. ČALUKOVIĆ, 12.08.2009

VEČERNJE NOVOSTI