A+ A A-

Švicarci žele zabraniti minarete u državi

 

Švicarska desno orijentisana kampanja zalaže se za zabranu postojanja minareta uz džamije "jer su one simbol ideologije protivan Ustavu". Ultrakonzervativna Švicarska ljudska stranka (SVP) ponovo je prošla izborni prag na izborima 2007. godine svojom kampanjom u kojoj se oštro borila protiv stranaca u toj evropskoj zemlji, a čime je od UN-a zaslužila ocjenu da je "rasistička".

Ulrich Schüler, SVP-ov parlamentarni zastupnik i predvodnik "antiminaret kampanje" naglasio je da su minareti "politički, a ne religijski simbol". Prema njegovim riječima, "oni su izraz želje za moći, odraz Islama koji želi uspostaviti pravni i društveni poredak koji je dijametralno suprotan slobodama zagarantovanim našim Ustavom.", prenosi Independent.

"Stop minaret" kampanja je započela prošle godine, i odmah je izazvala debate na nacionalnom nivou. Peticije koje su pokrenule grupe koje podupiru ovu kampanju do sad su skupile više od 100 hiljada potpisa. Prema švicarskim zakonima, nakon ovolikog broja skupljenih potpisa, građani će referendumom odlučivati o ovome pitanju.

Prije samoga referenduma, pobornici ove kampanje se nadaju da će učiniti presedan sprječavanjem gradnje minareta u švicarskom gradu Lagenthalu. Istovremeno, gradonačelnik toga grada je naglasio da je osam posto stanovništva u tom mjestu muslimanske vjeroispovijesti, te da su se sve vodeće političke stranke složile oko izgradnje džamije. Prema planovima, uz džamiju bi se gradio minaret nešto niži od deset metara. Kampanja je uložila svoju žalbu na ovu odluku o gradnji opisujući minaret kao "ideološki atak". Švicarska je domovina oko 400 hiljada muslimana, a većina ih potiče iz Turske, Bosne i Hercegovine i Albanije.

 (www.24sata.info)