A+ A A-

Održana sjednica Mešihata IZ-e Crne Gore

Na redovnoj predramazanskoj sjednici Mešihata, održanoj 12.08.2009.god., doneseni su bitni zaključci na kojima će se bazirati aktivnosti Islamske zajednice u toku ovog mubarek mjeseca.
Reis Islamske zajednice Rifat ef. Fejzić je predočio najbitnije značajke i pripreme koje se nužno moraju obaviti kako bi Islamska zajednica, od najvišeg do najnižeg nivoa dočekala spremno mjesec ramazan.

Temeljitom analizom ostvarivanih aktivnosti u toku proteklih ramazana, zaključeno je koje od aktivnosti su bile uspješne, a koje je potrebno pospiješiti ili inovirati.

U pogledu da'vetskih aktivnosti, Mešihat je naložio Vjerskoprosvjetnoj službi, kojom rukovodi prof. Enis ef. Burdžović da sačini programsku listu posjeta, obilazaka odbora Islamske zajednice i džemata, kao i gostovanja u televizijskim i radijskim emisijama. Vjerskoprosvjetna služba će sačiniti tim od profesora Medrese u Podgorici i teologa koji će obilaziti odbore i džemate u toku ramazana. Nakon toga, reis Fejzić je najavio da ostvarenom saradnjom sa Ministarstvom za vakufe i vjerska pitanja Egipta, i ove godine će vjerovatno Crnu Goru posjetiti dvojica hafiza Kur'ana.

Nakon toga, Mešihat je usaglasio visinu zekatskog nisaba, i sadekatul-fitra za ovu godinu. Visina sadekatul-fitra će iznositi 4 €. Uzimajući u obzir sveukupne okolnosti i životni standard, nisab zekata za ovu godinu će iznositi 2.000 €. Zekat i sadekatul-fitr će se prikupljati isključivo za Fond za održavanje Medrese u Podgorici.

Pod tekućim pitanjima, polemisalo se o organizovanju obavljanja obreda hadždža. Mešihat je analizirao prispjele stavove relevantnih institucija iz islamskog svijeta, a u vezi sa postojanjem opasnosti od prenošenja H1N1 gripa. Mešihat je, uzevši u obzir stavove saudijskog Ministarstva za hadždž, te zaključaka o bezbjednosti obavljanja hadždža donešenih u Kairu, donio odluku da:

- Osobe mlađe od 12 i starije od 65 godina, kao i trudnice, ne mogu obaviti hadždž ove godine, jer je to stav saudijskih zvaničnika koji brinu o organizovanju ovog obreda. Također će biti nužno da osobe koje se prijave za organizovan odlazak na hadždž prime potrebnu vakcinu protiv pomenutog gripa, i sa potvrdom o primanju vakcine moći će obaviti hadždž.

- Mešihat će uputiti Ministarstvu zdravlja Crne Gore zahtjev da našim hadžijama omogući primanje vakcine protiv ovog gripa, kako bi se blagovremeno pripremili za odlazak na hadždž.

Utvrđena je i cijena obavljanja obreda hadždža, u organizaciji Mešihata, i ona iznosi 2.400 €. U ovu cijenu je uračunat odlazak i povratak avionom, kao i prevoz unutar Saudijske arabije, smještaj i cijena klanja kurbana nakon obavljenih obreda hadždža.

Nakon ove sjednice Mešihata, predstoje još predramazanske sjednice sa predsjednicima odbora, glavnim imamima i imamima.

(www.monteislam.com)