A+ A A-

Ahmed Junis u posjeti Srbiji

Američki ekspert za pitanja islama Ahmed Junis poručio je danas u Novom Pazaru da muslimani u svijetu, kao i u Srbiji, treba da pristupe brzom razvoju uma, da budu pozitivan, produktivan i sarađujući faktor u društvima u kojima žive.

"Podsjećam vas da Bog vrlo jasno kaže da neće izmijeniti sudbinu jednog naroda sve dok oni ne promijene ono što je u njihovim srcima", rekao je Junis novinarima.

Navodeći da je danas razgovarao sa glavnim muftijom Islamske zajednice u Srbiji sandžačkim muftijom Muamerom Zukorlićem kao i Ademom Zilkićem, Junis je istakao da rješenje problema podvojenosti dvije islamske zajednice nije jednostavno, ali da neslaganja nisu nepomirljiva.

Na pitanje da li američko priznanje Kosova ima veze sa pokušajem SAD-a da se približe muslimanima u svijetu, Junis je izrazio uvjerenje da to nije povezano, te dodao da mnoge muslimanske zemlje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Junis smatra da je zatvor u Guantanamu crna mrlja u historiji SAD-a i da njegovo osnivanje predstavlja kršenje Ustava ove zemlje, te dodao da "osveta nije rješenje" već da treba stvoriti društvo u kome se nikada više ne bi ponovio Gvantanamo.

Junis, koji je viši analitičar Centra za muslimanske studije, juče se sastao u Beogradu, u Patrijaršiji, sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve (SPC), a tom sastanku prisustvovala je i Dženifer Braš, zamjenik američkog ambasadora u Srbiji - objavljeno je danas na sajtu SPC.

U šturom saopštenju se dodaje da je Junisa, koji je predvodio delegaciju iz SAD-a, juče primio patrijarhov vikar episkop hvostanski Atanasije, u ime Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla i mitropolita Amfilohija.

 

(www.24sata.info)