A+ A A-

Otvorena renovirana džamija u Ljetiniću

Davne 1960. godine u džematu Ljetinić izgrađena je i svečano otvorena džamija, kao prva džamija izgrađena u tadašnjoj Jugoslaviji. Pošto je vrijeme učinilo svoje i stara džamija dotrajala, ukazala se potreba za njenom temeljitom rekonstrukcijom i izgradnjom nove na mjestu postojeće džamije. Nakon provedene ankete kod džematlija, građevinski odbor je konstatovao da se izuzetno veliki procenat džematlija opredijelio za temeljitu obnovu te su 12. 07. 2007. godine (u povodu 7. maja "Dana džamija") organizirali svečanost polaganja kamena temeljca kojoj je prisustvovao i Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Ovih dana privedeni su kraju radovi na obnovi ove džamije (izuzev uređenja i ograđivanja harema), te se ukazala potreba za njenim stavljanjem u zvaničnu funkciju čijim povodom je upriličen Mevlud  u ovoj džamiji u nedjelju  09.08.2009.g. /18.ša'bana 1430.h.g./ poslije podne-namaza.

Smail Agić, predsjednik Građevinskog odbora, je u svom obraćanju prisutnima prezentirao podatke o gradnji džamije (uloženo preko 317.000, KM,  165 vakifa  iz džemata Ljetinić, Općina Tešanj, MZ Ljetinić, brojni pojedinci i drugi subjekti izvan ovog džemata, džamatlinke su učestvovale sa bezbroj litara kahve, preko 1000 litara soka i kisele, brojnim  obrocima  i kolačima, te novčanim sredstvima za koja je kupljena jednoobrazna prostirka, veliki luster i sva rasvetna tijela u džamiji, članovi džematskog i građevinskog odbora su sav svoj trud i učešće uvakufili bez ijedne isplate dnevnice, reprezentacije, putnih troškova, goriva što sve iznosi preko 50.000,00 KM) i preostalim poslovima koje je potrebno završiti do svečanog otvorenja džamije koje je planirano inšaAllah za iduću godinu. Naravno nije zaboravio ni  vakife i graditelje prve džamije, te se zahvalio i od Dragog Boga zatražio da obilno nagradi sve one koji su na bilo koji način doprinijeli da džamija dobije ovako lijep izgled. 

Mr. Fuad ef. Omerbašić, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj,  je uputio, u svoje ime i ime Medžlisa,  čestitke džematlijama na hairli poslu i dovu Uzvišenom da im taj hairli posao primi.

Prisutnima se obratio i Mufija zenički mr. Ejub ef. Dautović koji je u svom obraćanju kroz brojne ajete i hadise govorio o značaju džamije i zajedništva muslimana. Svećanost je završena učenjem zajedničke dove koju je poručio mr. Dautović.