A+ A A-

Predramazanska sjednica Mešihata IZ-e Bošnjaka Australije

U Subotu, 8. Avgusta 2009. godine nakon klanjanja podne namaza, u novoopremljenoj sali za predavanja bošnjačkog džemata Smitfild Islamske zajednica Gazi Husrvebeg uspješno je održana predramazanska sjednica Mešihata Islamske zajednice Bošnjaka Australije. Sjednica Mešihata otvorena je u 13 sati učenjem ajeta iz Kur'ana mudroga koje je proučio zamjenik glavnog bošnjačkog imama za Australiju Mr. Ibrahim ef. Omerdić, imam Bošnjačke islamske zajednice Noble Park iz Melburna. Sjednici Mešihata prisustvovali su bošnjački imami i predsjednici islamskih zajednica: Prof. Salih ef. Mujala, glavni imam (Sidnej), Mr. Ibrahim ef. Omerdic, zamjenik glavnog imama, g. Vehbija Džafić predsjednik Bošnjačke islamske zajednice Noble Park (Melburn), Prof. Muhamed ef. Đidić koordinator Mešihata za hadž i imam Australijsko-Bošnjačkog Islamskog centra Deer Park (Melburn) i predsjednik pomenutog centra g. Hasib Gec, predsjednik islamske zajednice Gazi Husrevbeg iz Sidneja, g. Zijad Tuzlić, Prof. Jasmin ef. Bekrić, blagajnik Mešihata, imam džemata Smitfild i član Sabora islamske zajednice u BiH. Sjednicom je predsjedavao Mr. Osman Softić, predsjednik Mešihata.

Izvještaj o radu Mešihata između dvije sjednice  

Pored izvještaja o radu Mešihata koje su prezentovali predsjednik Mešihata, glavni imam i prisutni članovi izvrsnog odbora, o aktivnostima pojedinačnih džemata svoja izlaganja su takodje izložili prisutni imami i predsjednici odbora. U svom izvještaju predsjednik Mešihata Osman Softić pomenuo je aktivnosti koje su realizirane između dvije sjednice. Posljednja sjednica Mešihata održana je prošle godine u Brizbanu. Izvještaj Mešihata informirao je prisutne o uspješno provedenim akcijama zekata i sadekatul-fitra u fond "Bejtul-Mal" Rijaseta IZ u BiH, efikasno realizirani projekat kurbana čije je meso poslano kao pomoć institucijama islamske zajednice u BiH, narodnim kuhinjama od čega je jedan dio podijeljen direktno najugroženijim slojevim muslimanskog stanovništva u domovini BiH. Izvještaj je takođe specificirao da je značajan broj kurbanskog mesa takođe upućen u najugroženija područja islamskog svijeta koja su pogođena raznim nedaćama. Ovaj dio posla realiziran je preko logističkog partnera Mešihata ‘Human Appeal International". U izvještaju se izražava zahvalnost svim učesnicima u projektu kao i koordinatoru distribucije projekta kurbana u Sarajevu, prof. Zijadu ef. Suljiću (službeniku vjersko-prosvjetne službe Rijaseta islamske zajednice) pod čijim je nadzorom kurbansko meso na efikasan način dodjeljeno svim primaocima na vrijeme i prema najprioritetnijim potrebama. U izvještaju je izražena zahvalnost profesoru Suljiću za blagovremeno obezbjeđivanje povratnih informacija o detaljnoj distribuciji kurbana.

U centralnom izvještaju Mešihata istaknuta je redovna financijska podrška Mešihata koja se u sklopu ovog projekta redovno, svake godine, donira svim našim pojedinačnim džematima širom Australije i to isključivo u poseban fond za razvoj islamske vjerske pouke. U izvještaju su takođe pomenute dvije najveće humanitarne akcije koje je Mešihat koordinirao a to su humanitarna pomoć palestinskom narodu Gaze. Ova pomoć je upućena posredstvom fonda "Gaza Relief" u okviru međunarodne agencije ‘Human Appeal International' iz Abu Dabija. Druga uspješno realizirana akcija je pomoć stanovnicima ugroženim tragičnim požarima u federalnoj državni Viktorija (Victoria)  koju je Mešihat realizirao u saradnji sa Vijećem BiH Organizacija Australije. Pomoć je uručena organizaciji Crvenog križa na specijalnoj manifestaciji u Melburnu kojoj su bili nazočni predstavnici Mešihata i Vijeća BiH organizacija Australije. Pomenut je i niz manjih akcija kojima je pomagana izgradnja džamija u BiH kao i nedavna participacija većine bošnjačkih džemata u humanitarnoj akciji fondacije ‘Naša Stvarnost' čiji su predstavnici prošlog mjeseca posjetili naše džemate širom Australije.

Predsjednik Mešihata je prisutne takođe upoznao o uspješno realiziranom projektu web portala ‘Džemati Australije" pomoću kojeg se danas ostvaruje efikasna interaktivna komunikacija Mešihata i pojedinačnih džemata s Bošnjacima u Australiji i širom svijeta. Rad portala ‘Džemati Australije' ocijenjen je najvišim ocjenama i čestitkama od strane Mešihata. Za uspješnu realizaciju ovog projekta izražena je iskrena zahvalnost administratoru pomenutog portala gospodinu Senadu Kovačeviću i njegovom vrijednom timu suradnika koji svojim nesebičnim dobrovoljnim radom bez materijalne naknade od početka pokretanja portala kontinuirano pružaju veliki doprinos opstojnosti, konstruktivnom razvoju i jačanju islamske i općenito bošnjačke zajednice u Australiji čineći to u duhu najsuvremenijih globalizacijskih informativno-tehnoloških sredstava. U izvještaju Mešihata naglašena je takođe potreba obezbjeđivanja nezavisnih sredstava javnog informiranja za institucije islamske zajednice, obzirom na veoma skućen prostor medijskog nastupa na postojećim medijskim sredstvima javnog informiranja. Kao "pilot" projekat istaknut je nezavisni radio program Rijaseta Islamske zajednice u BiH "Radio Bir". Iskustva pomenutog radio programa Mešihat će pokušati emulirati emitovanjem novo-osiguranog islamskog radio programa u Sidneju koji će, ako Bog da, započeti svoje emitovanje u toku predstojećeg mjeseca ramazana a koji će se takođe nastaviti svake nedjelje od 2 do 3 sahata poslije podne. Program će uređivati i emitovati imami u saradnji s profesionalnim licima koja budu spremna na suradnju ove vrste.

Ekspoze glavnog imama

U nastavku djela sjednice glavni imam prof. Salih ef. Mujala je prisutne izvještio o svojoj nedavnoj posjeti Bosni i Hercegovini i radnim susretima koje je tom prilikom imao s vrhovnim poglavarom Islamske zajednice u BiH, njegovom ekselencijom Reisu-l-ulemom, prof. dr. Mustafom ef. Cerićem i drugim visokim dužnosnicima Islamske zajednice u BiH. Na lokalnom planu, glavni imam je takođe detaljno referisao o toku građevinskih radova na objektu vakufske zgrade u džematu Penshrst koji su još u toku. Glavni imam prof. Mujala je istakao važnost ovog objekta u kojem će, kako je istakao, pored ostalog biti smještene i radne prostorije za održavanje mektebske nastave, prigodna sala za predavanja, radne kancelarije i druge namjenske prostorije kojima će rad islamske zajednice biti znatno olakšan a njene aktivnosti proširene, unaprijeđene i podignute na još viši nivo. Kao sastavni dio vakufske zgrade koja ostaje u trajnom vlasništvu islamske zajednice u duhu nepromjenjivih islamskih propisa koji nalažu da se (vakuf ne moze naslijediti, otudjiti niti prodati---la juresu, ve la juhebu ve la juba'u), predviđen je takođe i rezidencijalni dio (imamski stan) koji će biti smješten u gornjem djelu objekta. Izgradnja imamskog stana uobičajena je višegodišnja praksa u našim džematima, uključujući i one najmanje i najsiromašnije i to diljem Bosne i Hercegovine i njene dijaspore. Glavni imam je i ovom prilikom, kao što je to napomenuo i za vrijeme jutarnjeg obilaska samog objekta u društvu musafira, izrazio iskrenu zahvalnost svim donatorima u ime džemata Penshurst, svim učesnicima koji su darovali svoje vrijeme, građevinarsko znanje i umijeće te vlastiti novac i stručne sposobnosti. Glavni imam se posebno zahvalio članovima džematskog odbora u Penshurstu na čelu sa vrijednim i požrtvovanim mutevelijom gosp. Azimom Čamparom kao i odboru Islamske zajednice Gazi Husrvebeg u cjelini.  

Izvještaji o aktivnostima pojedinačnih džemata

Veoma zapažena izlaganja o aktivnostima u džematima Deer Park i Noble Park iz Melburna imali su imami i predsjednici upravnih odbora ova dva  džemata mr. Ibrahim ef. Omerdić, prof. Muhamed ef. Đidic, Vehbija Džafić te Hasib Gec. Gospodin Gec je prisutne ukratko upoznao o planovima i aktivnostima ovoga džemata, posebno o pripremama za projekat razvoja i unaprijeđenja ove naše islamske zajednice kojim je predviđena izgradnja višenamjenskih kapaciteta koji treba da osiguraju ambijent  i neometane uvjete za integralni razvoj islamske ličnosti u prostoru islamskog centra Deer Park koji predviđa različite sadržaje kao što su: dječije obdanište, bosanska škola, biblioteka, sala za projekciju filmova, igralište, višenamjenska sportska dvorana, prostorije za društvene aktivnosti uključujući na duže staze i ozbiljnije i ambicioznije građevinske zahvate koji predviđaju izgradnju permanentnog smještaja za starije osobe i penzionere (retirement village).

Ibrahim ef. Omerdić i Vehbija Džafić su izvjestili o uspješnom završetku radova na fasadiranju centralnog objekta u okviru islamskog centra u Noble Parku te o daljim planovima koji se tiču izgradnje verande na istom prostoru. Ibrahim ef. je pohvalio rad bošnjačkog portala s napomenom da bi zbog velike koristi koji bi od istog mogla imati omladina, značajnije informacije na portalu trebalo po svaku cijenu prevesti na engleski jezik. Ovaj prijedlog je jednoglasno podržan i biće razmotren i realiziran, ako to bude izvodljivo obzirom na volonterski karakter rada web portala. U okviru istog pitanja bilo je riječi o mogućnosti štampanja biltena Mešihata ali je postignut dogovor da je web portal  puno efikasniji od štampanog biltena  s napomenom da bi bilo korisno, radi starijih džematlija koji ne posjeduju računare i koji nisu kadri koristiti internet, odštampati značajnije informacije i vjesti s web portala da ima se nađu pri ruci u našim džamijama.

Obzirom na odsustvo predstavnika bošnjačke islamske zajednice u Brizbanu čiji se predsjednik g. Ahmet Eljazović trenutno nalazi na odmoru u Bosni i Hercegovini, pismeni izvještaj je dostavio imam prof. Sifet ef. Omerović koji nije bio u mogućnosti prisustvovati sjednici iz veoma opravdanih razloga. U pismenom izvještaju Bošnjacke Islamske zajednice Eight Mile Plains iz Brizbana naglašeni su uspješni tokovi radova na objektu veleljepnog bošnjačkog islamskog centra i jedne od najljepših džamija BH dijaspore koja će uskoro biti završena u ovom gradu. Predsjednik Islamske zajednice Gazi Husrevbeg g. Zijad Tuzlić prisutne je upoznao sa radom ove zajednice, ovogodišnjeg domaćina. Predsjednik Tuzlić je ukratko izvjestio o osnovnim projektima islamske zajednice među kojima je i izgradnja vakufske zgrade u džematu Penshurst o čemu je takođe govorio Salih ef. kao imam pomenutog džemata. 

U toku izgradnja značajnih višemilionskih projekata u svim bošnjačkim džematima Australije

Dominantna tema razgovora u toku sjednice Mešihata bilo je pitanje izgradnje nekoliko kapitalnih objekata koji se nalaze u različitim fazama izgradnje i to u svim konstitutivnim bošnjačkim džematima Australije. Projekti izgradnje džamija, vakufskih objekata, islamskih centara, mesdžida i drugih prostornih kapaciteta u vlasništvu islamske zajednice, grubo je procjenjena na višemilionski iznos. Ovo samo po sebi govori o ozbiljnom i dinamićnom razvoju islamske zajednice Bošnjaka Australije. To takođe potvrđuje da je Bošnjačka islamska zajednica u Australiji, u svim njenim segmentima iz dana u dan sve zrelija, snažnija i u infrastrukturnom pogledu bogatija a time i spremnija da se suoči s brojnim izazovima koje nameće rastući broj njenog članstva i dinamika života Bošnjaka u multietničkom, pluralnom, demokratskom društvu Australije čije slobode, ljudska prava i relativno tolerantan odnos prema svim religijama,  svjetonazorima i stilovima života, omogućavaju odlične uvjete za neometan razvoj i očuvanje našeg islamskog identiteta i bošnjačke kulture i tradicije.

Izvještaj o organizaciji puta na hadž

U svom izvještaju zamjenik glavnog imama, mr. Ibrahim ef. Omerdić, obavjestio je prisutne o prošlogodišnjem odlasku naših hadžija na hadž kojima je on bio vodič. Ibrahim ef. je prenio svoja iskustva sa hadža, naglasivši pri tom da su naše hadžije bile izuzetno kooperativne i zadovoljne ukupnom organizacijom hadža, smještajem koji je bio u samoj blizini Haremi-Šerifa (Kabe u Mekki) te u blizini Poslanikove a.s. džamije u Medini. Mr. Ibrahim ef. je pohvalio strpljenje i međusobnu suradnju naših hadžija naglasivši važnost pridržavanja šerijatskih normi i praktičnih uputa hadžskih vodiča. Prof. Muhamed ef. Đidić je obavjestio prisutne o razvoju priprema za ovogodišnji odlazak na hadž koje su već u toku a koji će ponovo biti realiziran pod pokroviteljstvom Mešihata u suradnji s agencijom ‘Labbejk Travel' iz Melburna. Koordinator za hadž je takođe izvjestio da je prošlogodišnji odlazak na hadž obavljen uspješno na zadovoljstvo svih hadžija. On je naglasio da je prošlogodišnji hadž obavljen bez bilo kakvih incidenata a naše hadžije su se kući vratile zdrave i zadovoljne. Muhamed ef. je takođe naglasio važnost međusobnog povjerenja među imamima i rukovodstvima džemata  i osudio proizvoljne, neosnovane i nedobronamjerne napade na instituciju islamske zajednice, vrhovnog poglavara Reisu-l-ulemu, muftije, imame i aktiviste islamske zajednice, istaknuvši posebno značaj hijerahijskih institucija počevši od džemata preko Mešihata i Rijaseta. Bez poštivanja i uvažavanja naših institucija, istakao je Muhamed ef, nije moguće ostvariti uspješan razvoj naših zajednica u Australiji.

Mešihat je nakon podnesenih izvještaja o radu u proteklom periodu razmatrao niz aktuelnih pitanja među kojima su kao najprioritetniji zadatak bile pripreme za doček ramazana.

Važnije odluke i zaključci sa sjednice Mešihata

  • Mešihat je donio odluku da za ramazanskog seir-vaiza iz Bosne i Hercegovine ove godine angažira Dr. Almira Fatića, predavača na fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu, obzirom da je dr. Fatiću već odavno odobrena viza za ulazak u Australiju. Predviđeno je da ovaj ugledni mladi islamski teolog iz BiH posjeti većinu bošnjačkih džemata na istočnoj obali Australije (Brisbane, Sydney i Melbourne) gdje će provesti po jednu sedmicu. Seir vaiz će održati niz prigodnih predavanja a imat će i medijske nastupe na radio programima te učestvovati u drugim uobičajenim ramazanskim aktivnostima kao što je teravih namaz, učenje mukabele i sl.
  • Mešihat je donio odluku da se počevši od ovogodišnjeg ramazana i ubuduće svake godine drugog petka u ramazanu redovno odredi sergija za pomoć dzematima u izgradnji na prostoru Australije. Prva sergija tokom predstojećeg ramazana, koju će Mešihat koordinirati, biće prikupljena u korist bošnjačkog dzemata u Brizbanu kao simbolična institucionalna pomoć ostalih bošnjačkih džemata Australije izgradnji džamije u ovom našem bošnjačkom džematu.
  • Mešihat je takođe odredio da ovogodišnji vodič na hadž bošnjačkim hadžijama iz Australije ponovo bude mr. Ibrahim ef. Omerdić, zamjenik glavnog imama, i to obzirom na činjenicu da on raspolaže značajnim iskustvom kao i na insistiranje hadžija kojih će najveći broj (do danas ih prijavljeno osmoro) biti upravo iz džemata Noble Park. O ovoj želji hadžija iz Melburna prisutne je upoznao g. Vehbija Džafić, predsjednik IZ Nobl Park. Mr. Ibrahim ef. je prihvatio ovaj odgovorni zadatak i pritom se zahvalio prisutnima na ukazanom povjerenju i časti. Usvojen je prijedlog Muhameda ef. Đidica da se na nivou bošnjačkih džemata blagovremeno organiziraju praktični seminari za nove hadžije kako bi se isti unaprijed teoretski podučili propisima koji ih očekuju za vrijeme hadža.
  • Mešihat je odredio da budućizahtjevi iz Bosne i Hercegovine kojima se traži prikupljanje materijalne pomoći i dodjela donacija, a koji budu dolazili na adrese pojedinačnih bošnjačkih džemata u Australiji i to kako od strane institucija tako i od strane pojedinaca, neće biti prihvaćeni niti će se istima udovoljavati bez prethodnog odobrenja Mesihata odnosno preporuke Rijaseta IZ u Sarajevu. Udovoljavat će se samo legitimnim zahtjevima i to poštujući prioritete. Na ovaj način pružanje materijalne pomoći od strane institucija islamske zajednice Bosnjaka Australije biće bolje regulirano a time će se smanjiti opterećenje naših džematlija koji su često izložene nerealnim adhok zahjevima kojima nisu kadri udovoljiti. Osim toga, istim mjerama će se postići uniformniji pristup distribuciji materijalne pomoći i bolji uvid u kretanje materijalnih sredstava.
  • Jednoglasno je usvojena i inicijativa da se jednom godišnjepod pokroviteljstvom Mešihataorganizira Festival (odnosno susreti ili teferić) bošnjačke islamske omladine u Australiji. Kao uspješni primjeri pomenuti su ranije realizirani manji projekti kao što su: izlet na snijeg omladine iz Deer Park, druženje horova ilahija i kasida u Sidneju, satovi podučavanja matematike i informatike (tutorial classes) u prostorijama džemata i slično. Troškove puta snosiće učesnici pojedinačno a Mešihat će u saradnji sa džematima domaćinima pripremiti prigodan program i pomoći u koordinaciji smještaja.
  • Mešihat je donio odluku kojom se svibošnjački džemati na području Australije obavezuju da, u granicama svojih mogućnosti, učestvuju u akciji prikupljanja financijskih sredstava kao simbolični doprinos islamske zajednice Bošnjaka Australije izgradnji zgrade Rijaseta IZ u Sarajevu. Ovaj projekat ocijenjen je kao prioritetan zadatak Mešihata u Australiji koji svi naši džemati svesrdno podržavaju i koji će finansijski pomoći. Krajnji rok i operativni dio za realizaciju ovog zadatka biće uskoro određeni a efikasnu platformu za realizaciju ove akcije pripremiće izvršni Odbor Mešihata.

Sjednica Mešihata završena je učenjem odlomka iz Kur'ana koji je proučio prof. Muhamed ef. Đidić iza kojeg je uslijedila dova koju je proučio zamjenik glavnog imama mr. Ibrahim ef. Omerdić. Nakon toga prisutni su obavili ikindiju namaz. 

Sastanak predstavnika Vijeća BiH organizacija Australije iz NSW-a s članovima Mešihata

Nakon završetka sjednice Mešihata održan je kraći sastanak Mešihata s podpredsjednikom Vijeća BiH Organizacija Australije g. Safetom Alispahićem koji je izrazio želju da dođe do ovog susreta. Gospodin Alispahic je prisutnim delegatima čestitao na radu pohvalivši rad Mešihata istaknuvši veliku važnost ovakvih sastanaka i kapitalnih multimilionskih projekata koji su u toku u svim našim džematima. Gospodin Alispahić je pozvao na slogu i suradnju istaknuvši ovom prilikom historijsku ulogu islamske zajednice općenito u BiH a time i Mešihata kao osnovne karike u lancu opstanka bošnjačke dijaspore u Australiji. Podpredsjednik Vijeća je zamolio prisutne imame i predvodnike bošnjačkih džemata da se i dalje angažiraju i porade na još većoj izgradnji unutarnjeg bošnjačkog jedinstva i na jačanju i očuvanju svijesti o Bosni i Hercegevoni kao jedinstvenoj, pluralnoj, multietničkoj zajednici  naroda. Ono što je vrlo važno a što je ovom prigodom istakao drugi čovjek Vijeća BiH organizacija Australije, kao političkog tjela Bosnjaka Australije, je nužnost isticanja svih pozitivnih aspekata rada naših organizacija i pojedinaca. Safet Alispahić je takođe osudio sve napade na Islamsku zajednicu, instituciju reisu-l-uleme, imame i vrijednosti Islama i Muslimana.

Press služba Mešihata IZ Bošnjaka Australije