A+ A A-

Održana tribina: "Druženje sa dr. Šefikom Kurdićem"

U temeljito rekonstruiranoj i obnovljenoj džamiji džemata Jelah (medžlis IZ-e Tešanj),  pred velikim brojem posjetilaca, jučer (07.08.2009. godine), od akšama do jacije namaza održana javna tribina "Druženje sa dr. Šefikom Kurdićem".

Akšam-namaz je imamio džematski imam Almir ef. Hadžić prof.,  koji je nakon zahvale Allahu dž.š. i Salavata na Poslanika a.s., selamio prisutne, izrazio im riječi dobrodošlice i  najavio uvodničare izlagače: glavnog imama Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuada  ef. Omerbašića, mr. Esmira ef. Halilovića  i dr. Šefika Kurdića.

Mr. Fuad ef. Omerbašić se u svom obraćanju osvrnuo  na lik  dr. Šefika Kurdića kroz dva značajna segmenta: edukaciju i komunikaciju ističući samoedukaciju dr. Kurdića u kojoj je sve jasno iz same činjenice da je isti dr. Hadiskih znanosti, a kod edukacije drugih istakao da je dr. Kurdić autor 23 pisane djela i preko 2000 održanih usmenih obraćanja,  vazova i predavanja drugima, te naveo odgojno-obrazovne ustanove u kojima radi i djeluje dr. Kurdić, a o njegovom nastojanju za komunikacijom sa što većim  brojem džematlija govori činjenica da nastoji da u svojim djelima najčešće obrađuje životno potrebne i aktuelne teme koje želi približiti svim građanima i svojom pisanom riječju.

Mr. Esmir Halilović je pohvalio ljepotu džamije u kojoj se održava tribina i uz pomoć video projekcije predstavio književni opus dr. Kurdića kratko se osvrnuvši na nekoliko njegovih najznačajnijih djela, te naveo da su neka od njih već prevedena i štampana na Albaskom jeziku, te da su 23 štampana djela dr. Kurdića njegova autentična autorska djela, ne računajući u to brojne prevode sa Arapskog jezika, koje je dr. Kurdić takođe uspješno prevodio, kao i činjenicu  da u opusu dr. Kurdića značano mjesto zauzima Hanefijski mezheb čime je isti plastično dočarao,  pojasnio  i otklonio brojne nedoumice koje su se javljale na našim prostorima.

dr. Šefik  Kurdić, nadahnuto i svojom izrazitom retoričkom sposobnošću obratio se prisutnima zadržavajući njihovu punu pažnju do pred jaciju-namaz, kada je odgovarao i na postavljena pitanja. Težište njegovog izlaganja bilo je na potrebi spoznaje odakle dolazimo, zašto smo ovdje i kuda idemo, sa posebnim osvrtom na potrebu druženja u ime Allaha dž.š. i čvrstog držanja za Njegovo uže.