A+ A A-

Zbog čega se izostavlja zločin u Štrpcima

Medžlis Islamske zajednice Prijepolje je 5. avgusta 2009. godine izdao saopštenje za javnost u kome se postavlja pitanje tužiocu Haškog tribunala „Zbog čega je iz optužnice zločincima Milanu i Sredoju Lukiću izostavljen zločin u Štrpcima kojeg su počinili optuženi 27.02.1993. godine".

U saopštenju se navodi da presuda međunarodnog suda pravde u Hagu koja je izrečena pomenutim zločincima je za svaku pohvalu i predstavlja svojevrsnu satisfakciju porodicama nastradalih za izgubljene članove porodice. Međutim izražava se čuđenje zbog izostavljanja zločina u Štrpcima.

- Ovim putem Mešihat IZ-e u Srbiji, Muftijstvo Sandžačko, Medžlis IZ-e Prijepolje poziva nadležne organe u Republici Srbiji i Međunarodni sud pravde u Hagu da optužnica protiv zločinaca Lukića proširi zločinom u Štrpcima. Do danas, za ovaj zločin procesuiran je samo Nebojša Ranisavljević. Otvaranjem novog postupka moglo bi se saznati šta je urađeno sa tijelima žrtava zločina u Štrpcima a samim tim porodicama ubijenih omogućili bi pravo na mezare najmilijih - navodi se u saopštenju Medžlisa Islamske zajedncie Prijepolje.

 

(www.islamskazajednica.org)