A+ A A-

Medresa u Bosanskoj Gradišci konačno u posjedu Islamske zajednice

Medresa u Bosanskoj Gradišci, kao hadži-Derviš hanume medresa, se spominje ljeta 1904. godine. Poslije zatvaranja medrese u njenoj zgradi se formirao novi mekteb ibtidaijja, koji se spominje od 1930. godine. 1959. godine, pod još nerazjašnjenim okolnostima, ovu medresu tadašnja SO Bosanska Gradiška oduzima od njenog izvornog vlasnika, tj. Islamske zajednice i predaje i upisuje u vlasništvo tadašnjeg Doma zdravlja a danas Opće bolnice Bosanske Gradiška. Sve do agresije na našu zemlju, kao i kasnije, ova medresa je služila kao stambeni prostor za smještaj izbjeglica. Već dugi niz godina, muftija banjalučki Edhem-ef. Čamdžić, tražio je povrat ove medrese što se i ostvarilo 1.6.2006. godine. Opština je medresu predala na upotrebu Islamskoj zajednici da bi 29.7.2009. godine ugovorom o predaji nekretnina njenom stvarnom vlasniku Islamskoj zajednici predala u njeno vlasništvo. Ugovor su potpisali, sada već bivši vlasnici medrese, Direktor Doma zdravlja - Opće bolnice Bosanska Gradiška, s jedne strane i Ismet Raković, predsjednik Medžlisa, s druge strane. U interesu Općine Bosanska Gradiška ovaj postupak je konačno riješen te je konačno medresa u Bosanskoj Gradišci ponovo u posjedu i registrovana kao vlasništvo Islamske zajednice.

O medresi u Bosanskoj Gradišci pisali su svi zapaženiji bosanskohercegovački historičari ali i svi putopisci, koji su prolazili kroz Bosansku Gradišku. Njena arhitektura i nekadašnji kapacitet svrstao ju je u red poznatijih bosanskohercegovačkih medresa. Medresa je djelomično devastirana i, ako Bog da, uslijedit će njena revitalizacija. Podsjećamo da je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u Bosni i Hercegovini proglašena kulturnim naslijeđem u BiH.

Nadamo se da će ovi rezultati Islamske zajednice otkloniti bilo kakvu smetnju Medžlisu IZ Bosanska Gradiška da u narednom periodu povrati i ostali dio vakufske imovine i na taj način vrati arhitektonsku i istorijsku vrijednost po kojem je Bosanska Gradiška bila prepoznatljiva.