A+ A A-

Je li Bosna gdje je nekad bila

U okviru kulturne manifestacije „Ljetnje večeri" u Janji 2009., u organizaciji BZK „Preporod", u ponedjeljak uvečer je u Janji upriličeno predavanje Fatmira Alispahića u povodu obilježavanja 27. jula Dana ustanka naroda i narodnosti Bosne i Hercegovine, na temu „Je li Bosna gdje je nekad bila".

Alispahić je na početku govorio o odnosu periferije i centra, rekavši da sve normalne zajednice svojim periferijama pridaju centralni značaj, pa bi Janja, Prozor, Stolac, Kozarac, kao i kompletno Podrinje morali biti centar interesovanja bošnjačke politike, koja je danas tragično svedena na lične interese.

  • - Bošnjačka politika nema ni toliko invencije da svjedoči naš antifašistički kontinuitet i kredibilitet, pa smo dočekali da nam 27. juli čestita Milorad Dodik, kao sljedbenik Radovana Karadžića i zaštitnik Četničkog ravnogorskog pokreta, dok bošnjački političari k'o mulci šute i vjerovatno pojma nemaju koji je danas dan. A niko nema većeg prava od bošnjačkog naroda da slavi taj 27. juli, i sve antifašističke praznike, jer smo i u prošlom i u ovom ratu izgubili preko 100.000 ljudi, bili najveće žrtve i uprkos iskušenjima istrajali na idejama antifašizma i zajedništva. Mi nismo imali svoje četnike i ustaše, već smo imali zlatne ljiljane kao jedine autentične nasljednike bosanskohercegovačkih partizana koji su branili sve narode i sve vjere. Bosanska ideja za nas nema alternative, samim tim što naš opstanak zavisi od opstanka Bosne - rekao je Fatmir Alispahić.