A+ A A-

Najvaljeno otvorenje džamije u Fazlagića Kuli

Udruženje građana Istočne Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu u saradnji sa mjesnim imamom, Sadet ef. Bilalićem, danas je u Fazlagića Kuli održalo  press konferenciju povodom svečanog otvorenja obnovljene džamije. 

 

 

Medžlis Islamske zajednice Gacko će 16. avgusta, na radost svih Gačana i muslimana Istočne Hercegovine upriličiti svečanost otvorenja džamije u Fazlagića Kuli. Svečanost otvaranja, kako je istaknuto na današnjoj press konferenciji, biće obogaćena i drugim kulturno zabavnim sadržajima, među kojima su promocije knjiga i zabavni programi. 

Džamija u Fazlagića Kuli je srušena početkom rata 1992.godine. Obnovljena je sredstvima protjernih Bošnjaka Gacka i bila spremna za svečano otvorenje. Međutim, uoči najvećeg muslimanskog blagdana, Kurbana Bajrama, u noći  7/8. decembar 2008.godine potpuno je izgorjela od posljedica kontraverznog požara.

 „Džamija je obnovljena sredstvima turske razvojne agencije (TIKA) pri ambasadi Republike Turske u našoj zemlji. Na svečanosti očekujemo prisutvo preko 4 000 ljudi iz svih krajeva naše zemlje, visoke zvaničnike Islamske zajedenice u našoj zemlji, predstavnike diplomatskog kora te posjetu turskog reisa Alija Bardakolua.", rečeno je na današnjoj press konferenciji. Organizatori najavljene svečanosti na kraju su pozvali sve raseljene gađane i sve ljude dobre volje da svojim prisutvom i angažmanom doprinesu održivom povratku Bošnjaka u ove krajeve, te istakli činjenicu da je svaki vid podrške u promicanju ovih vrijednosti dobrodošao.