A+ A A-

Učenici iz Hrvatske na ljetnom kursu učenja Kur'ana u Turskoj

Kako je prošle godine Ministarstvo vjerskih poslova u Turskoj donijelo odluku o  bratimljenju turskih muftijstava sa muftijstvima drugih država, tako se muftijstvo grada Amasye pobratimilo sa muftijstvom u Hrvatskoj. Nakon obostranih posjeta čelnih ljudi ovih muftijstava, most bratimljenja i suradnje  je ovo ljeto od 22.06.-16.07.2009. nastavio posjetom učenika srednjoškolaca iz Hrvatske sa svojim imamima u Amasyu (Turska) na tečaj učenja Kur'an-i Kerima. Amasya, grad kojoj je sinonim ''šehzadeler šehri'' je smještena sjeverno od Ankare u pravcu Samsuna i obali Crnog mora. Povijest ovog grada doseže 7500 godina. Razne kulture i civilizacije se mijenjale u njemu (Hititi, Perzijanci, Rimljani, Osmanlije). Bila je centar Osmanske države u kojoj su sultani poput Yildirim Bayezida, Čelebi Mehmeda, Murata 2, Mehmeda Fatiha, Bayezida 2. vršili dušnost valije (guvernera) i sa te dužnosti postavljani za čelnog čovjeka Osmanlijskog carstva.

Voditelji puta su bili: imam Zagrebačke džamije Mersad ef. Kreštić i glavni Pulski imam Esad ef. Jukan, svršenici Fakulteta islamskih znanosti u Samsunu, Turska. Učenika je bilo iz Zagreba, Rijeke, Dubrovnika, Splita, Varaždina, Siska, Virovitice, Buzeta.

Učenici muškarci i imami su bili smješteni u gradu Amasyi u domu za učenike i nastavnike Buyuk aga medrese, a cure su bile smještene u kasabi Ziyaret, nedaleko od Amasye u ženskom domu Buyuk aga medrese. Buyuk aga medresa sagrađena je 1488. godine, a danas ima funkciju poduke hifsa. Polaznika je preko 100, a ove godine je hifs položilo 51 učenik i učenica, a mi smo prisustvovali hafiskim dovama.

Učenici su imali nastavu od ponedjeljka do petka, svako jutro od 9 - 12 sati, a također su imali i posebne svoje profesore. Cure su imale za zadatak svaki dan naučiti hadis napamet. Također su svaki od njih imali određenog po jednog hafiza za vježbanje učenja dova i sura u poslijepodnevnim i večernjim satima. Poslijepodne je uglavnom bilo rezervirano za odlazak na piknik i posjete muzejima i značajnim mjestima. Preko vikenda su učenici išli na izlet u druge okolne gradove. Povodom Lejle-i regaiba cure su pripremile par ilahija i učile mevlud u džamiji u Ziyaretu, a u centralnoj džamiji Sultan Bayezida 2. naš učenik Ammar Đikić je na kraju mevludskog programa proučio ašere. Većina džematlija je plakalo i nisu vjerovali da se i u Hrvatskoj izučava Božja riječ i uči mevlud sličnom melodijom kao i u Turskoj. U ovom dvadesetčetverodnevnom boravku u Turskoj naši učenici su posjetili gradonačelnika grada Amasye, više povijesno značajnih mjesta, džamija, turbeta, spomenika, a također su po povratku navratili i u Istanbul i tamo posjetili muzeje, mezar ashaba Božjeg poslanika Ejuba El-Ensariju, mezar Fatiha Sultan Mehmeda, džamiju Ejubiji, Sultan Ahmed - Plavu džamiju... Svoje putovanje učenici su završili kupnjom poklona svojim najmilijima u poznatoj Kapali čaršiji u Istanbulu.

Bitno je napomenuti da su učenici tijekom cijelog tamošnjeg boravka klanjali svih 5 dnevnih molitvi u džematu, a u koju god smo džamiju ušli klanjali smo i tehijjetu-l-mesdžid.