A+ A A-

Druženje sa džematlijkama njujorškog džemata Alipašina Džamija Astorija

Uoči  mubarek Lejletu-l - Miradža, 19. jula 2009. godine, na poziv dr. Bajram ef. Mulića, imama Alipašine džamije Astorija, a ujedno i vodeće ličnosti IABNE (Islamic Association of Bosniaks of  North America), otputovala sam u grad  Nju Jork, da održim predavanje  džematlijkama njujorškog džemata Alipašine džamije Astorija. Sam poziv u Nju Jork  od strane uvaženog  Dr. Bajram ef.  kao i druženje sa  džematlijkama  Alipašine džamije, bila je moja hedija  za ovu mubarek noć. Ovo  je uistinu bio naš miradž, kako za mene tako i za moje sestre koje su prisustovale ovom divnom događaju.  Teško je riječima iskazati osjećaj  koji sam imala družeći se sa ovim divnim i odabranim sestrama. Atmosfera  koja je ispunjavala džamiju milovala je naša  srca i punila ih imanom i ljubavlju. Prisnost, razumijevanje, povezanost i ushićenje  koje smo osjetili  u toku ovog druženja je samo darovana onima koji se druže u Allahovo ime i Njegov hatur. U tako jednom ushićenju došle smo do zaključka da ovo naše druženje; ljepotu i koristi tog  druženja trebamo podijeliti  i sa ostalim sestrama  širom Amerike. 

Tema mog predavanja bila  je "Žene Spomenute u Kur'anu i Hadisu," s posebnim naglaskom na hadis našeg Poslanika Muhammed, s.a.v.s, gdje kaže: „Najbolje žene od džennetskih žena su Hatidža bint Huvejlid, Fatima bint Muhammed, Merjem bint Imran i Asija bint Muzahim (žena faraona)."  Svaka od ovih žena je bila jedinstvena na svoj način i Posljednji Allahov Poslanik, s.a.v.s, je ove žene proglasio najboljim ženama. Iz želje da lično saznam više o ovim čestitim ženama, a poslije to prenesem  i ostale sestrama ovog vremena, analizirala sam osobine i postupke koje su posjedovale i radile: Hatidža bint Huvejlid, Fatima bint Muhammed, Merjem bint Imran i Asija bint Muzahim.

Zbog čega su Uzvišeni Allah dž.š. i Njegov Poslanik izdvojili ove četiri žene  od svih ostalih žena koje su živjele prije njih i koje će živjeti poslije njih? Šta su radile ove čestite žene da su ih ta djela učinila dostojnim ovakvih priznanja i izdvajanja između ostalih vjernica. Izdvojiću  samo neka iskušenja spomenuta u mom izlaganju kroz koja su prolazile ove istaknute žene.

Merjem je prihvatila težak zadatak koji joj je Allah dž.š. postavio. Prošla je kroz trudnoću i porođaj sama, a zatim dobila naredbu od Uzvišenog Allah dž.š. da  predstavi svoje dijete ljudima, znajući kakve optužbe je očekuju od njenih sugrađana  kao i  gnusni napadi na njenu čast. Njeni sugrađanu su je optuživali da je bila nečasna i sramota njenog roda. Poslušno, onako kako to samo istinski vjernici mogu, Merjem se pokorila Allahovoj dž.š.naredbi i skupila hrabrost da predstavi Isaa a.s. svom narodu.

Hatidža je dostojanstveno, onako kako to i dolikuje uspiješnoj ženi, slijedila Poslanika, s.a.v.s, u njegovoj misiji, iako je pretrpila razne teškoće zbog toga. Hatidža r.a. je prihvatila islam bez oklijevanja, i postala prva muslimanka. Kad se Poslanik s.a.v.s. vratio sa brda Hira, gdje je primio prvu objavu od meleka Džibrila, ona je smjesta prihvatila njegovu poruku i povjerovala mu, kada je i sam Božiji Miljenik bio potrešen i iznenađen ovim događajem.  Hatidža, r.a, se nijednog momenta nije dvoumila - bezuslovno je prihvatila i podržala Božijeg Miljenika. Trošila je svoj imetak da bi pomogla širenju njegove poruke i izdržala je težak period izbjeglištva, u kojem su muslimani i oni koji su ih podržavali, bili primorani stanovati u jednoj dolini, udaljenoj od stanovnika Mekke, gdje su bili bez hrane, i bez mogućnosti da trguju. Hatidža je usprkos svim teškoćama čvrsto i nepokolebljivo ostala uz Poslanika s.a.v.s. 

Asija se hrabro suprotstavila faraonu koji je bio najveći tiranin tog vremena i odbila da bude nevjernica. Asija je znala, dok ju je faraon mučio kako bi je okrenuo od njene vjere, da Allah dž.š. čuje njen plač i njene dove. Tražila je od Allaha dž.š. kuću u Džennetu. Tokom teških muka koje je prolazila, Allah dž.š. joj je pokazao kuću u Džennetu, na što se ona nasmiješila. Asija je spasila Musa a.s. kao bebu od faraona, odgojila ga i vjerovala u njega.

Fatima, još kao mlada djevojčica je razumijela važnost očeve misije. Neizmjerno je voljela svog oca i stalno mu pružala podršku. Između ostalih događaja jednom prilikom je Fatima branila svog oca od idolopoklonika u Mekki, koji su bacali krv i iznutricu mrtve kamile na leđa njenog oca, dok je on klanjao. Ona je uklonila prljavštinu, i suprotstavila se ljudima koji su napali njenog oca, nakon čega ju je Ebu Džehl ošamario. Fatima je često učestovala u bitkama koje su muslimani vodili: previjala je rane ranjenicima i suprotstavila se Ebu Džehlu kada je napao Poslanika s.a.v.s.

 Velikom Allahovom milošću i angažovanjem dr. Bajram ef. koji je uvidio potrebu za druženjem i predavanjima namijenjenim isključivo  našim sestrama,  mubarek Lejetu-l -Miradž  sam provela  u druženju s džematlijkama  Alipašine džamije Astorija. Ove divne i neumorne žene su dragulji  ovog  džemata. Nažalost, ne mogu da imenujem sve prisutne ali bih spomenula  Alisu Kolenović, koordinatora za žene u ovom džematu i neumornog aktivistu. Zatim hadzi Tajmu Hadžić, našu bosansku intelektualku - punu znanja i dina s kojom sam imala priliku da vodim ugodan i nadahnut dijalog. Sabina Jevrić, sa svojim sinom Emirom, me je dočekala na aerodromu i ugostila me u svome domu. Boravak i druženje sa  familijom Jevrić  je bila posebna poslastica za mene. Ugodna  harmonija i  humor su svakodnevnica ove primjerne familije prožete  islamom i vjerskim aktivnostima.  Da ih Uzvišeni Allah dž.š. nagradi za njihov trud kao i sve one koju su direktno ili indirektno dobrinijeli mojoj posjeti i boravku u Nju Jorku.

 

Aiša Purak