A+ A A-

Održana manifestacija ’’Dani Gaibije’’ u Bosanskoj Gradišci

Od 19. do 21. jula održana vjersko-kulturna manifestacija ''Dani Gaibije'' u Bosanskoj Gradišci na kojoj je upriličen raznovrsni program u povodu ove manifestacije.

Kulturna manifestacija ''Dani Gaibije'' u Bosanskoj Gradišci zvanično je počela predstavljanjem KUD-a ''Behar'' iz Dubrava kao i izvedbom ilahija i kasida u domu kulture u Dubravama. Koncertna sala u Dubravama je bila  prepuna posjetilaca, koji su vidno zadovoljni pratili otvaranje svečanosti i program u povodu manifestacije ''Dani Gaibije''.

 

 

Nastavak svečanosti bio je sutradan u kulturnom centru Bosanska Gradiška, gdje je održana tribina o liku i djelu šejha Gaibije. Na ovu temu, kao i o odgoju u Islamu, govorio je gost predavač Dr. Sead ef. Seljubac. Bitno je istaći da je vladalo veliko interesovanje za održavanje ove tribine što se i pokazalo velikim prisustvom posjetilaca, posebno mladih, koji su bili vidno zadovoljni izlaganjem predavača. Ovom skupu je bio prisutan i Načelnik Općine, koji je, isto tako, ukratko govorio o velikom djelu šejha Gaibije. Načelnik je podržao inicijativu Medžlisa IZ Bosanske Gradiška da ova manifestacija pređe u tradiciju obilježavanja i obećao pomoć pri njenoj realizaciji. Na tribini su bili prisutni i predstavnici svih vjerskih zajednica u našem gradu. Nakon završetka tribine  svi učesnici su posjetili turbe šejha Gaibije, koje se nalazi u haremu Tekijske džamije. Istog dana, nakon akšam namaza, proučen je zikr u mesdžidu Talovi na kojem je bio prisutan Muftija banjalučki.

Centralni dio manifestacije, koji po protokolu pada u utorak, otpočeo je učenjem tradicionalnog mevluda na otvorenom neposredno u blizini mesdžida u Talovima. Na ovom centralnom dijelu programa prisutnima se obratio Dr. Sead ef. Seljubac, a nakon njega i  Edhem ef. Čamdžić, muftija banjalučki.

Muftija je u svom govoru istakao potrebu oživljavanja manifestacije ''Dani Gaibije'', te pohvalio angažman Zejnil ef. Latifovića, glavnog imama, Ismeta Rakovića, predsjednika Medžlisa, svih imama i mutevelija na ovom području. Medžlis IZ Bosanska Gradiška već nekoliko godina održava ovu manifestaciju, ali ovaj put je to bilo veličanstveno i dosta dobro organizirano, tako da se možemo nadati da i ovaj događaj bude uvršten u takvim Rijaseta IZ u BiH, istakao je muftija. Nakon proučenog mevluda i zajedničkog klanjanja podne namaza u mesdžidu Talovi, uslijedila je smotra folklora i narodno veselje.

 

Ovogodišnja vjersko-kulturna manifestacija ''Dani Gaibije'' ostaće u pamćenju i sjećanju svih koji su bili prisutni. Ovom manifestacijom potvrđen je izraz našeg jedinstva i zajedništva, potvrđena naša vjera i nada u bolje sutra. Organizacioni odbor ove manifestacije na čelu sa Edhem ef. Čamdžićem, muftijom banjalučkim, podsjeća da je u program uključeno i izgradnja objekta u neposrednoj blizini mesdžida Talovi, kako bi u budućnosti bilo što lakše organizovati ovu manifestaciju, koja je obilježena kao važan događaj u Bosanskoj Gradišci. Manifestaciji ''Dani Gaibije'' pohodili su mnogi raseljeni gadišćanci, koji žive  u svim dijelovima Europe i svijeta. Na njihovim licima se osjetio užitak, ponos, snaga  i veličina koju manifestacija ''Dani Gaibije'' pruža.