A+ A A-

Maglajski imami i muallimi u posjeti Turskoj

U organizaciji Medžlisa i Udruženja Ilmijje Maglaj, imami, hatibi, mu'allimi i vjeroučitelji sa svojim hanumama boravili su na devetodnevnoj ekskurziji u prijateljskoj Turskoj u periodu od 28. juna do 06. jula 2009. godine. Ova prijateljska posjeta organizirana je u saradnji sa Uredom Rijaseta IZ-e u BiH u Turskoj sa sjedištem u Istanbulu, preko koordinatora mr. Mirsad ef. Kalajdžića i g. Kemala Hakki Kilica, direktora Ureda za vanjske poslove Rijaseta IZ-e (Diyanet İşleri Başkanlığı) Turske iz Ankare.

 

 

U sklopu ove  posjete posjetili smo prijestolnicu Ankaru, te obišli njene znamenitosti poput: starog grada i tvrđave, Hadži Bajram Veli džamije, Aladin džamije, Kocatepe džamije, sjedišta Ankarskog Muftiluka i sjedišta Rijaseta IZ-e (Diyanet İşleri Başkanlığı) Turske, gdje smo imali posebnu čast da nas primi reisu-l-ulema prof. dr. Ali Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanı. Posjetili smo i sjedište medijskog giganta TRT-a i susreli se sa g. Bekimom Muftarevićem, voditeljem i urednikom progarama Glas Turske na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku i njegovim saradnicima, Edinom Mehmedovićem i Sadanom Rahmanovićem.

 

 

Posjeta Konyi te obilazak njenih znamenitosti, kao što je turbe Mevlana Dželaluddina Rumije, džamije Sultana Selima, te prijem kod muftije Konye g. Şükrü ÖZBUĞDAYA sa Seldžučkim muftijom  Ali OKUTANOM i Meramskim muftijom Ahmet ÖZKANOM i njihovim saradnicima. U Konyi smo imali zadovoljstvo upoznati našeg zemljaka dr. Yusufa Şukuricu, uglednog stomatologa i naučnog radnika, vlasnika nekoliko ordinacija i klinika.

 

Boravak u Bursi, uvijek nezaobilazno podsjeća na šeher Sarajevo, a nije ni čudo znajući, da je porijeklo njegova utemeljitelja, slavnog Gazi Husrev-bega po majci upravo sa ovih prostora. Pored zamjenika muftije Burse g. Mustafe UYARA, naš domaćin je bio zemljak porijeklom iz Bihaća hfz. Hasan ATLI, službeni Vaiz Muftiluka, koji dobro zna bosanski. Brojne su zanimljivosti Burse, pored kojih smo zijaretili turbe Gazi Oman-paše, prvog padišaha i njegovog sina Orhana, Sultana Murata I i Murata II, rodnu kuću Sultana Mehmeda Fatiha. Posjetili smo stari grad i tvrđavu te izletište Inkaja i drvo staro više od pet vijekova i poznatu Ulu džamiju.

 

Povratak iz Burse je uslijedio preko Yalove i trajektom preko Mramornog mora do metropole Istanbula. U Istanbulu smo bili gosti Općine Pendik u azijskom dijelu carske prijestolnice. Domaćini ništa nisu prepustili slučaju, već sve unaprijed isplanirali, tako da smo posjetili najznačajnija mjesta, Camlicu-vidikovac, Topkapi saraj, Sultan Ahmedovu plavu džamiju, Aja Sofija džamiju, Sulejmanijju džamiju, džamiju Sultana Mehmeda Fatiha, Sultan Ejjup džamiju a poseban ugođaj je bilo nezaboravno krstarenje Bosforom.

 

 

Džumu-namaz smo klanjali u džamiji ''Alija izetbegović'' u Pendiku, koja je sagrađena 2004. godine. Prije same džume odlomke Časnog Kur'ana učio je naš hafiz Hidajet ef. Talić, imam Jusuf-pašine/Kuršumlija džamije u Maglaju a ezan je proučio h. Husejin ef. Bradarić, imam u džema'atu Moševac. Ove nezaboravne trenutke dugo ćemo pamtiti. Riječima ne možemo iskazati svoje zadovoljstvo, sreću i radost, ali smo zahvalni Allahu, Svemilosnom, što snagom vjere, snažimo svoje bratstvo i širimo iskreno prijateljstvo.

 

Koristeći ovu priliku, još jedanput želimo posebno izraziti svoju zahvalnost prof. dr. Ali Bardakoğlu, Diyanet İşleri Başkanı, reisu-l-ulemi prijateljske Turske, mr. Mirsad ef. Kalajdžiću, g. Kemalu Hakki Kilicu i svim našim domaćinima, na iskazanom gostoprimstvu, kao i našem glavnom imamu h. Izudin ef. Kruški, bez koga organizacija ove posjete zasigurno ne bi bila ovako uspješno realizirana, te koji je i ovoga puta pokazao da uživa veliko poštovanje i povjerenje ne samo svojih imama, hatiba, mu'allima i vjeroučitelja, već i prijatelja izvan Domovine.