A+ A A-

Udruženje žena "Zemzem" u Istanbulu

Udruženje žena Zemzem, koje djeluje u sklopu Islamske zajednice u Republici Sloveniji, konačno je ispunilo svoj dugoručni plan, odlazak u Istanbul.

Članice Udruženja boravile su u Istanbulu od 1. do 6. jula 2009. godine. Izlet je bio organiziran kao kruna svih dosadašnjih uspjeha ili nagrada za sve dobro i uspješno realizirane projekte. Udruženje je u zadnje tri godine postalo veoma prepoznatljivo. Naravno, sve to nam ne bi uspjelo bez vrijednih članica koje svoje slobodno vrijeme odvajaju za Zemzem, a s tim i za Islamsku zajednicu, i koje učestvuju u svim projektima sa svojom maksimalnom podrškom i radom. Samo podatak, da smo sa različitim projektima, a među kojima je najveći Festival bosanske hrane, uspjele prikupiti 8.500,00 EUR za Islamski centar u Ljubljani, puno govori. I zato su naše članice sa svim pravom zaslužile izlet u Istanbul.

Šest dana brzo je prošlo. Svaki dan smo dobro iskoristile. Prvi dan smo obišle Topkapi, Sultan Ahmedovu džamiju ili Plavu džamiju, Aya Sophiu i Kapali čaršiju. Sve spomenute objekte su članice Udruženje sa velikim zanimanjem pregledale i radost nisu mogle sakriti. Bile su iznenađene samom ljepotom i grandioznošću objekata.

Slijedeći dan otišle smo do Vidikovca, mjesta sa kojeg se može vidjeti Istanbul kao na dlanu. Atmosfera koja je priređena u samom okolišu, neopisiva je i prelijepa. Odmor za oči i dušu. Uputile smo se prema Sultan Ejubovi džamiji na džumu-namaz. Kao i uvijek i taj dan džamija i harem bili su prepuni pa samo ostale napolju, nažalost. Dan smo privele kraju sa Miniaturkom, Turska u malom.

Subota je bila slobodna. Članice su je mogle iskoristiti za individualan obilazak turističkih destinacija grada ili za kupovinu. Naravno, ni bez kupovine ne ide. Zadnji dan, u nedjelju, uživale smo u vožnji po Bosforu.

U slobodnom vremenu puno članica posjetilo je i druge džamije kao što su džamija Sultan Fatiha i njegov kabur, Bayezit džamiju, Šeherzadu, Sulejmaniju i druge. Većina je otišla i u Panoramu 3D-osvajanje Istanbula.

U nedjelju, 5. jula 2009. godine, nekoliko predstavnica Zemzema pod vodstvom g. Abdulatifa Serdara, zijaretilo je internat u kojem će naredne tri sedmice boraviti oko desetak djece iz Ljubljane i drugih balkanskih država. Djeca će u toku svog boravka u Istanbulu učiti Kur'an i usavršavati svoje znanje na tom polju. Tim povodom na trgu Sultan Ejubove džamije organiziran je manji Festival najboljih i najpoznatijih turskih specialiteta. Zarađeni novac ići za djecu koja su stigla u ljetnu školu Kur'ana. Bilo nam je drago da smo taj dan bile na Sultan Ejubu i sa malim doprinosom podržale njihov projekat.

Sad kad je sve prošlo, možemo konstatirati da je projekat odlaska Zemzema u Istanbul, u potpunosti uspio. Sve članice na ljubljanski aerodrom stigle su odmorne, ponosne i zadovoljne.

Ovom prilikom zahavaljujemo se g. Abdulatifu Serdaru iz Zagreba za svu pomoć koju nam je pružio u realizaciji ovog projekta, hvala g. Admiru Efendiću za podršku i naravno, hvala Zemzemicama na povjerenju.


Ovo je do sada bio naš najveći izlet i nadamo se da neće biti zadnji, ako Bog da.

Ela Porić