A+ A A-

Konvoj sa 534 tabuta jučer stigao u Potočare

Oko 1.000 članova porodica žrtava, prijatelja i komšija dočekalo je jučer u 16.15 sati u Potočarima konvoj sa 534 tabuta.

Predsjednica Udruženja "Srebreničke majke" Hatidža Mehmedović kaže da je svaki dan za majke težak, ali ovaj, kada sinovi i očevi dolaze u tabutima, je najtužniji u godini.

Tabuti će biti smješteni u hali bivše fabrike akumulatora odakle će sutra u večernjim satima biti prenijeti u Memorijalni centar gdje je već ukopano 3.215 identificiranih Srebreničana ubijenih jula 1995. godine u genocidu koji je počinjen na ovom području.

"Došao je zadnji trenutak da moji sinovi dođu u Potočare, da dođu svojoj kući. Moja kuća je tačno pored Memorijalnog centra. Vratila sam se 2002. godine ovdje da sačekam bar jednog od sinova, jer nisam gubila nadu, ali evo danas i nada umire. Oni danas stižu na tabutima. Muž i treći sin su poginuli '92 godine ovdje u Srebrenici. Umjesto svatova danas dočekujem tabute svojih sinova. Donijela sam im cvijet da položim pored njihovih tabuta", kaže Mejra Džogaz.

 

U Potočarima sve spremno za komemoraciju

U Memorijalnom centru Potočari sve je spremno za komemoraciju i zajedničku dženazu koja će se klanjati za srebreničke Bošnjake, ubijene jula 1995. godine, izjavio je Mersed Smajlović, direktor Centra.

 

Do sada je u Memorijalnom centru ukopano 3.215 Srebreničana, među kojima i četiri žene, a ovog 11. jula, bit će ukopane još 534, do sada identifikovane osobe. Među tabutima, koji će danas biti dopremljeni iz Visokog, najmlađe žrtve su Mehrudin Alić, Izudin Malagić i Saudin Muminović, koji su, kada su ubijeni, imali po 14 godina. Najstarija žrtva je Nurija Sinanović rođen 1919. godine.

Javna tribina „Srebrenica - genocid koji još traje"

Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas je organizirana javna tribina o temi ''Srebrenica - genocid koji još traje''.

 

Pravni stručnjaci i publicisti Kasim Trnka, Edin Mutapčić, Edina Bećirović i Izudin Hasanović svoja izlaganja zasnovali su na tvrdnjama da je negiranje genocida s kojim se danas suočavaju ne samo određene grupe građana, nego i njihovi predstavnici u vlasti, nastavak genocidnog procesa.

Osim toga, kako su kazali danas, njihova istraživanja potvrđuju da je genocid od 92. do 95. godine počinjen i u drugim gradovima Bosne.

Porodice žrtava genocida koji je zvanično počinjen samo u Srebrenici, ali prema brojinim dokazima i u drugim dijelovima Bosne, susreću zločince na ulici, ali država ništa ne čini na njihovom procesuiranju, zajednička je konstatacija i poruka učesnika tribine. Sociološka nauka i samo negiranje genocida, smatra njegovim nastavkom.

Očito negiranje ne seže samo do institucija entiteta, niti samo do granica Bosne i Hercegovine ili Balkana, kaže autorica dokumentarističkog djela ''Na Drini genocid'' Edina Bećirović.

Bez priznavanja genocida i bez osude zločinaca, u Bosni i Hercegovini neće biti ni pomirenja između preživjelih i naroda u čije ime je genocid počinjen, zaključak je tribine o Srebrenici.

(Fena)