A+ A A-

Muftija Zukorlić: Zahtjev Parlamentu Srbije za izglasavanje Rezolucije o Srebrenici

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić u povodu 11. jula, godišnjice genocida u Srebrenici i proglašenja ovog datuma evropskim Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, na konferenciji za medije danas je, između ostalog, izjavio:

- Javnosti je poznato da je Evropski parlament apsolutnom većinom od 565 glasova 15. januara ove godine izglasao rezoluciju kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Pomenutom rezolucijom izraženo je poštovanje žrtvama genocida u Srebrenici i na neki način priznat dio odgovornosti Međunarodne zajednice, uključujući i Evropu, zbog činjenice da se najveći genocid u XX vijeku, tačnije poslije Drugog svjetskog rata, desio na prostoru koji je bio pod zvaničnom zaštitom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Tom prilikom upućen je poziv Evropskom vijeću i Evropskoj komisiji da, također, izglasaju pomenutu rezoluciju, kao i poziv zemljama Zapadnog Balkana da i one na nivou svojih parlamenata izglasaju takvu odluku.

Tim povodom, a i povodom obilježavanja 11. jula, Rijaset Islamske zajednice na sjednici održanoj 29. juna ove godine u Sarajevu, donio je odluku da se 10. jula u svim džamijama na području Islamske zajednice, a takođe i sa pozivom svim džamijama na području Evrope, pročita evropska hutba reisuleme dr. Mustafe ef. Cerića.

Pomenuta hutba sadrži naznaku da Evropa jednako pripada i kršćanima i Jevrejima i muslimanima, jer sve ove tri religije su došle sa Istoka i podjednako imaju pravo doživjeti Evropu kao svoju. U hutbi se također ističe značaj odluke Evropskog parlamenta od 15. januara, kao i zahvalnost inicijatorima i nosiocima izglasavanja ove odluke.

Također, slijedom iste odluke Rijaseta, pored obilježavanja i sjećanja na srebrenički genocid u Potočarima 11. jula, kada će se organizirati klanjanje dženaze, nažalost više ne tijelima već samo nekim dijelovima posmrtnih ostataka koji su pronađeni, upućen je poziv da se dženaze namaz obavi u svim džamijama širom Evrope kako bi se sudjelovalo u ovom ibadetskom i humanom činu. Ovim istovremeno i predstavljamo odluku Mešihata Islamske zajednice u Srbiji da će se toga dana dženaza u odsustvu, ili poznata kao dženazetu-l-gaib, održati u svim džamijama na području naše Islamske zajednice.

Ovom prilikom želim da uputim poziv u ime Islamske zajednice, u ime svih imama ove zajednice, te njenih pripadnika, Parlamentu Republike Srbije da se priključi ovoj akciji, odnosno da se odazove na poziv Rezolucije Evropskog parlamenta, te da na svom zasjedanju izglasa pomenutu Rezoluciju. Vjerujem da bi izglasavanje Rezolucije u Parlamantu Srbije predstavljalo važan korak ka dijalogu i uspostavi dobrih srpsko-bošnjačkih odnosa.

Također želim izraziti podršku i zahvalnost zbog činjenice da je izglasavanje ove Rezolucije već u parlamentarnoj proceduri Republike Crne Gore, a naša su očekivanja da će se to desiti i u parlamentima drugih zemalja na području Zapadnog Balkana. Sve ovo iz jednog jedinog razloga, a to je da se ovaj ovakav i sličan zločin i genocid nikada i nikome više nigdje ne desi. Da se to ne bi ponovilo neophodno je da zla energija, koje je, nažalost, bilo jako puno proteklih godina, izgubi na svojoj snazi, a to je samo moguće ukoliko budemo imali snage da ovaj i slične zločine nikada ne zaboravimo, ali isto tako da energiju ovog genocida pretvorimo u pozitivnu energiju nade u bolje sutra, kao i pozitivnu energiju borbe protiv svakog zla koje vodi prema zločinu.