A+ A A-

Svečano otvorenje džamije u Presjeci

U organizaciji Medžlisa IZ Mostar i džemata Nevesinje u nedjelju 12. jula svečano će biti otvorena novosagrađena džamija u selu Presjeka kod Nevesinja.

Džamija je sagrađena sredstvima prijeratnih žitelja Presjeke i donacijama njihovih prijatelja. Prema riječima Mehmeda ef. Čopelja, predsjednika organizacionog odbora, svečanosti će prisustvovati veliki broj zvaničnika sa svih nivoa vlasti; načelnik općine Nevesinje Branislav Miković, ministri na entitetskom i državnom nivou te potpredsjednik RS-a Adila Osmanovića.

Delagaciju IZ predvodiće reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić. U sklopu svečanog programa biće otkriveno i turbe, spomen obilježje stradalim civilima sela Presjeke na kojem su ispisana pedeset dva imena stardalih civila među kojima je i dvanaestero djece. Najmlađe od njih imalo je svega deset dana, a najstarije 14 godina. Prije rata u Presejeci je postojao mali mekteb, skromne arhitekture i dimenzija. Povratnicima je umjesto njegove obnove bilo jednostavnije i lakše izgraditi potpuno novi objekat na kojem je dograđena munara.



Hasan Eminović