A+ A A-

Susret predsjednika Turskog parlamanta i Sandžačkog muftije

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić u pratnji rektora Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, dr. Mevluda Dudića, sastao se sa predsjednikom Parlamenta Republike Turske g. Koksalom Toptanom u Prištini 7. jula 2009. godine. Susret je upriličen na poziv predsjednika Turskog parlamanta.

U toku jednočasovnog razgovora g. Toptan se interesovao za stanje ljudskih prava Bošnjaka i muslimana u Srbiji, o čemu je od Muftije dobio iscrpne informacije.


Visoki turski državnik pokazao je posebno interesovanje za aktivnosti Islamske zajednice na polju uspostave razvoja obrazovnih institucija od Dječijeg vrtića do Univerziteta i tom prilikom izrazio srdačne čestitke rukovodstvu Islamske zajednice na postignutim rezultatima.

Glavni muftija je izrazio zahvalnost sagovorniku zbog posebnih zasluga za školovanje nekoliko stotina sandžačkih studenata devedesetih godina širom turskih univerziteta, koji je tada sa pozicije ministra obrazovanja dao punu podršku realizaciji ovog projekta.

Susretu je prisustvovala i grupa članova Parlamenta Republike Turske. Predsjednik Parlamenta je inače boravio u zvaničnoj posjeti
Kosovu i Crnoj Gori.