A+ A A-

Apel grupe bh. pisaca: Svenarodna komemoracija za Srebrenicu

Grupa bh. pisaca upućuje otvoreni apel načelnicima općina, Rijasetu Islamske zajednice i asocijacijama u dijaspori s pozivom da se u subotu, 11. jula, u vrijeme dženaze u Potočarima, organizira okupljanje građana i da se na tim skupovima iskaže poštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici.

 

U Srebrenici se 11. jula ne mogu okupiti svi koji bi željeli, a na ovaj način bi dženaza u Potočarima bila obilježena u svim našim sredinama. Time bi se lokalne zajednice aktivno uključile u evropsko obilježavanje 11. jula kao Dana sjećanja na genocid nad Bošnjacima, a svi građani bili bi u mogućnost svojim prisustvom doprinijeti izražavanju saosjećanja i kolektivnog sjećanja na žrtve genocida.

 

Predlažemo da se općinski načelnici, u saradnji s medžlisima Islamske zajednice, pobrinu o mjestu okupljanja, koje može biti na gradskim trgovima, ispred džamija, u dvoranama ili na nekim drugim lokacijama na kojima se može objediniti i vjerski i građanski kontekst ovog komemorativnog čina, a prisustne treba pozvati da učenjem dove ili druge prigodne molitve, Fatihom ili minutom šutnje olakšaju smiraj dušama srebreničkih žrtava. Očekujemo da se ovoj svenarodnoj komemoraciji pridruže i džemati i klubovi u dijaspori.

 

Smatramo da ovaj vid okupljanja treba postati tradicionalan oblik iskazivanja saosjećaja sa žrtvama iz Srebrenice svakog 11. jula, čime bi se uspostavio jedinstveni prsten svenarodnog saosjećanja sa žrtvama genocida, jer bismo u isto vrijeme bili povezani molitvom, šutnjom i mislima.

 

Ovaj apel potpisali su književnici:

 

Nedžad Ibrišimović

Isnam Taljić

Džemaludin Latić

Fatmir Alispahić

5. VII 2009.