A+ A A-

Deklaracija o diskriminaciji i kršenju ljudskih prava Bošnjaka u Srbiji

Na sastanku predstavnika bošnjačkih organizacija, ustanova i institucija, te predstavnika u državnim organima, održanom u Novom Pazaru 04.07.2009. godine, usvojena je Deklaracija. Tekst deklaracije prenosimo u cjelosti.

D E K L A R A C I J A

 

I

Izražavamo zabrinutost zbog evidentnog i kontinuiranog kršenja ljudskih, a posebno vjerskih prava Bošnjaka i muslimana u Srbiji.

Osuđujemo neustavno i nezakonito postupanje Ministarstva vjera prema Islamskoj zajednici i diskriminatorski odnos prema njoj.

Zbog neprimjerenih izjava ministra vjera Bogoljuba Šijakovića u povodu posjete reisuleme dr. Mustafe ef. Cerića Sandžaku, pridružujemo se javnom zahtjevu Islamske zajednice za njegovom smjenom.

II

Osuđujemo ekonomsku diskriminaciju prema građanima Sandžaka i od nadležnih državnih organa zahtijevamo hitan program privrednog oporavka ove regije.

III

Zbog činjenice da manjkavosti Ustava Republike Srbije doprinose nepoštivanju ljudskih i manjinskih prava, od nadležnih državnih organa zahtijevamo pokretanje procedure promjene Ustava u skladu sa Deklaracijom bošnjačkih političkih stranaka iz oktobra 2006. god.

IV

U skladu sa principima i standardima evropskog regionalizma u procesu decentralizacije i regionalizacije Srbije, u budućim ustavnim i zakonskim rješenjima od nadležnih državnih organa zahtijevamo uvažavanje osobenosti regije Sandžak, što podrazumijeva njenu cjelovitost sa sjedištem u Novom Pazaru.

V

Od bošnjačkih predstavnika u Parlamentu i Vladi Republike Srbije zahtijevamo neprihvatanje daljeg administrativnog rasparčavanja regije Sandžak.

VI

Tražimo ubrzano donošenje Zakona o nacionalnim savjetima, skladu sa evropskim standardima.

VII

Učesnici skupa su se saglasili da ovo tijelo preraste u trajni forum sa ciljem redovnog i povremenog zauzimanja stavova o važnim pitanjima za bošnjački narod i regiju Sandžak.