A+ A A-

Predstavnik IZ-e u Sloveniji na Konferenciji o hadždžu

Ljubljana, 02. juli 2009, (MINAS) - Na poziv tatarskog muftije Gusman Hazrat Iskhakova na 2. međunarodnu konferenciju o hadždžu u Kazanu, prijestolnici Tataristana, od 27. do 30. juna 2009. godine, odazvao se zamjenik muftije Ibrahim ef. Malanović, kao izaslanik Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici organizacija islamskih zajednica iz oko dvadeset zemalja, na kojoj se raspravljalo o modelima hadždža, organizaciji te poboljšanju prijevoza
hadžija, smještaja hadžija i promocije hadždža danas u svijetu te sigurnosti hadžija. Zamjenik muftije je na konferenciji u Kazanu prenio selame od muftije dr. Nedžada Grabusa i reisu-l-uleme dr. Mustafe Cerića, koji zbog ranije dogovorenih obaveza nisu mogli biti na ovoj konferenciji. 

Na konferenciji su bila predstavljena iskustva organizatora hadždžda i zemalja Ruske Federacije, Turske, Malezije i Indonezije. Ibrahim ef. Malanović susreo se sa predstavnicima ovih zemalja, kazanskim muftijom Gusman Hazrat Iskhakovim, generalnim direktorom organizacije hadždža u Turskoj Seyfeddin Ersoyem, direktorom Tabung hadždža Salleh bin Abd Mubinom iz Malezije, te zamjenikom ministra vakufa i islamskih poslova u Kuvajtu dr. Adel A. Al-Falahom, i sve njih informirao o muslimanima u Sloveniji te o projektima Islamske zajednice u Sloveniji.