A+ A A-

Dani Bosne i Hercegovine u američkom Kongresu

Prvi susret predstavnika bosansko-hercegovačke dijaspore u SAD-u pod nazivom "Dani Bosne i Hercegovine u Američkom kongresu" održani su u Vasingtonu, 25. i 26. juna 2009. godine.  Tokom ova dva dana predstavnicima BiH dijaspore su priredjeni mnogobrojni sastanci u vladinim i nevladinim institucijama gdje je predstavljena zajednica Amerikanaca bosansko-hercegovackog porijekla koja broji oko 350,000 gradjana sirom SAD-a. Cilj ove manifestacije je bio da se kreatorima politike u Vasingtonu skrene paznja na misljenja i stavove bosansko-hercegovacke dijaspore kako bi se zajednickim snagama nastavila promocija stabilnosti i sigurnosti u jugoistocnoj Europi a sa posebnim osvrtom na Bosnu i Hercegovinu.

U okviru ove manifestacije prisutni su ucestvovali na konferenciji pod nazivom "Bosnia and Herzegovina: Parsing the Options," u organizaciji United States Institute for Peace. U nastavku programa u Americkom kongresu odrzani su sastanci sa mnogobrojnim kongresmenima ukljucujuci i clanove Kluba prijatelja Bosne i Hercegovine u Americkom kongresu,kongresmene: Russ Carnahan, Christopher Smith, Eddie Bernice Johnson, Patrick Murphy, Mike Quigley. Odrzani su takodje sastanci sa senatorima Claire McCaskill i Kit Bond te predstavnicima ureda senatora Mark Warner i Richard Durbin. Nakon sastanaka sa senatorima i kongresmenima, predstavnicima BiH dijaspore je bio priredjen prijem u Helsinskom komiteta za ljudska prava a potom sastanak u State Department-u sa gospodjom Katherine Helgerson, direktorom Vijeca za nacioalnu sigurnost za jugoistocnu Europu te sa gospodinom Stuart Jones, zamjenikom pomocnika drzavnog sekretara State Department-a. 

Predstavnici BiH dijaspore su takodje imali priliku posjetiti BiH ambasadu u Vasingtonu i sastati se sa ambasadorom Mitrom Kujundzicem.  Pored sastanaka u vladinim institucijama priredjena je i radna posjeta Muzeju holokausta a potom su odrzani sastanci sa predstavnicima nevladinih organizacijama ukljucujuci Heinrich Boell Foundation, Advocacy Project i Turkish Coalition of America.  

Predstavnici BiH dijaspore su tokom ova dva dana isticali podrsku prijateljstvu SAD-a i BiH i saradnji po pitanju stabilnosti jugoistocne Evrope te otvaranju novih mogucnosti za edukacijske i kulturne programe izmedju ove dvije drzave. Jos jednom je potvrdjena vaznost uloge SAD-a kao partnera svih BiH gradjana pri reformskim procesima u BiH i njenim integracijama u euro-atlanske institucije. Takodje je naglasena jasna podrska nedavno usvojenoj rezoluciji 171 Americkog kongresa o neophodnosti ustavnih reformi u BiH koje trebaju omoguciti BiH jednostavniju i brzu integracijama u EU i NATO.  Jos jednom je potvrdjeno kako je ukljucivanje BiH u Euro-atlantsku zajednicu nacionalni interes Sjedinjenih Americkih Drzava. Ova rezolucija daje upustva novoj americkoj administraciji kako da odlucnije, energicnije i jasnije nastupi kada je u pitanju Bosna i Hercegovina predlazuci izmedju ostalog i imenovanje Posebnog izaslanika za Balkan. Nadalje, u rezoluciji se istice kako SAD bezrezervno podrzavaju suverenitet, teritorijani integritet i pravni kontinuitet drzave Bosne i Hercegovine. Predstavnici BiH dijaspore su takodje ukazali na problem po pitanju Clana 17, zakona o drzavljanstvu BiH koji se mora promijeniti kako gradjani bosansko-hercegovackog porijekla koji zive u SAD nebi izgubila svoje maticno BiH drzavljanstvo.

 

"NE PITAJ ŠTA DOMOVINA MOŽE UČINITI ZA TEBE NEGO ŠTA TI MOŽEŠ UČINITI ZA DOMOVINU"
 

Ovom poznatom izjavom na svom inauguracijskom govoru predsjednik John Kennedy je dotaknuo sustinu istinskog domoljublja. Ako je ovim dotaknuo i Vas jer zelite uciniti nesto korisno za svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, kontaktirajte nas. Mi smo network pojedinaca i organizacija sirom USA, nasi clanovi su proaktivisti a rezultati su jedino mjerilo naseg rada i opravdanost postojanja.
 
Potrebne su nam Vase ideje, iskustva, poznanstva i kontakti a zauzvrat Vam nudimo nasu logisticku podrsku i prostor za kreativno i produktivno djelovanje u Vasim lokalnim zajednicama prema uredima kongresmena i senatora. Zelite li se ukljuciti u postojece projekte ili imate ideju za nove, bez oklijevanja nazovite nas broj telefona: (202) 291-7080 ili posaljite email na baacbh@gmail.com
 
Jedino zajednickim i proaktivnim djelovanjem mozemo osigurati potpunu pozornost americke administracije i tako pomoci nasoj Bosni i Hercegovini. Pridruzite nam se kao bi se glas Bosne jos jace cuo u svjetskoj politickoj metropoli, Washington DC-u. 

BAACBH :: Washington, DC