A+ A A-

Pismo ministrima i poslanicima:Ponovna podjela Sandžaka

Povodom najavljene regionalizacije Srbije u kojoj bi Sandžak bio podijeljen u dva regiona, Zajednica sandžačke dijaspore uputila je zahtjev bošnjačkim ministrima u vladi i narodnim poslanicima u skupštini Srbije u kojem se kaže sljedeće:

Ministrima u Vladi RS, Rasimu Ljajiću i Sulejmanu Ugljaninu
Poslanicima u Parlamentu RS, Esadu Džudževiću, Bajramu Omeragiću, Muniru Poturku, Muju Mukoviću, Bajramu Šehoviću i Mehu Omeroviću.

Frankfurt, 29.06.2009 god.

Z A H T J E V

Zbog najavljene regionalizacije Srbije o kojoj se ovih dana uveliko vodi polemika u političkim krugovima i koja bi mogla da ima nesagledive negativne posljedice po Bošnjake i Sandžak, tražimo Vašu hitnu i adekvatnu reakciju. Ovaj zahtjev upućujemo Vama, ministirma u Vladi RS te narodnim poslanicima u Parlamentu RS iz reda bošnjačkog naroda zato što Vi neposredno učestvujete u vršenju zakonodavne i izvršne vlasti.

Tražimo od Vas da zajedničkim nastupom kako u Vladi tako i u Parlamentu stanete u odbranu interesa Bošnjaka i regiona Sandžaka. Tražimo od Vas da Vladu i Parlament podsjetite da se pri regionalizaciji Srbije ne mogu zanemarivati političke, vjerske, nacionalne, kulturne, ekonomske, komunikacijske i sve druge karakteristike koje povezuju šest sandžačkih opština a koje po planovima srbijasnke vlasti treba da budu podijeljene između dva regiona. To je politički neodgovorno, strateški štetno a sa aspekta humanizma necivilizovano i nemoralno.
Tražimo od Vas da jasno i glasno kazete NE podjeli Sandžaka u dva regiona a time i bošnjačkog nacionalnog, kultirnog i vjerskog bića.
Tražimo od Vas da ukoliko se vlast Srbije ogluši o ove zahtjeve uskratite svaku dalju podršku vlasti i demonstartivno napustite vladajuću koaliciju sve dok ne pokaže da poštuje ono na šta se obavezala, tj. da sve svoje građane podjednako uvažava.

Takođe zahtijevamo da se prije svih Stranka demokratske akcije i Sandžačka demokratska partija jasno odrede po ovom pitanju. Ovo pitanje će pokazati koliko autentične nacionalne politike je još ostalo u djelovanju ove dvije najjače političke partije Bošnjaka u Sandžaku. Obzirom da su do sada često bile u prilici da prave kompromise od kojih su koristi imali samo pojedinci iz političkih partija ali ne i Bošnjaci, ove dvije političke partije imaju šansu da poprave i te kako poljuljan ugled kod sopstvenog naroda.

Podsjećamo da je ovo jedno od pitanja na kojem će biti testirana vlast u Srbiji, pitanje koje će njihovu sliku u očima Bošnjaka popraviti ili će pak samo potvrditi da se u predizbornim najavama i obećanjima da će se uvažavati interesi i potrebe Bošnjaka koji žive u Srbiji radilo o političkom marketingu a ne o iskreno pruženoj ruci saradnje. Ovo je prilika za državne organe i predsjednika Republike Borisa Tadića da poslije izuzetno negativne uloge koju su imali u slučaju brutalnog napada kojem je sa raznih strana bila izložena Islamska zajednica u Srbiji, donekle isprave svoje greške.

Ovo je prilika da podsjetmo vlast u Srbiji da Bošnjaci u Srbiji još od Berlinskog kongresa pa do današnjih dana nisu imali nikakvog povoda da Srbiju dožive kao sopstvenu domovinu. Godinama zapostavljani, ekonomski, kulturno i politički izolovani i diskriminisani, ne tako rijetko i fizički zlostavljani, Bošnjaci nikada nisu imali prilike da prema Srbiji osjete simpatije. A uvijek su pokazivali spremnost na saradnju i da daju svoj doprinos razvoju kako regiona tako i cijele zemlje. Bošnjaci su ponosni što, i pored tako maćehinskog odnosa Srbije prema njima, upravo Sandžak u kojem oni čine većinu karakterišu dobri međunacionalni odnosi. To je bogatstvo Srbije kojeg bi ona, ako je odgovorna država, trebala da čuva i njeguje a na da se sa njim poigrava. Posebno u ovom periodu kada vlast u Srbiji intenzivno radi na pridruživanju Srbije evropskim tokovima i pokušajima da postane član Evropske unije.

Očekujemo od svih ostalih političkih partija u Sandžaku, od nevladinih organizacija i svih pojedinaca koji javno djeluju u Sandžaku da se pridruže ovim zahtjevima.

Zajednica sandžačke dijaspore će, ukoliko se ne udovolji ovim zahtjevima, nastaviti da proziva aktuelnu srbijasnku vlast i neće se ustručavati da uperi prst u bilo koju političku partiju ili pojedinca koji rade na štetu Bošnjaka ili Sandžaka.

S poštovanjem,
Predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore
Edin Salković
(www.islamskazajednica.org)