A+ A A-

Polazak konjanika iz Karaule na Ajvatovicu

Tradicionalno glavna povorka konjanika ka Ajvatovici kreće iz Karaule kod Travnika. Tako je bilo i ove godine. U svrhu obilježavanja priprema i polaska konjanika, noć uoči tradicionalno u Karuli gostuje maestro Omer Pobrić sa Institutom sevdaha i izvedbom najljepših sevdahlinki. Konjanicima se prije polaska obratio muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović koji im je čestitao na upornom čuvanju tradicije Ajvatovice te proučio hajr dovu. Potom su konjanici krenuli na put ka Šeherdžiku gdje će biti ugošćeni od džemata i gdje će se klanjati podne-namaz. Očekuje se u Šeherdžiku dolazak i Mehtera - trskog vojnog orkestra koji će uz numere i marš Sultan Mehemeda Fatiha dočekati konjanike.

 

Tribina o Muhamedu Ždraloviću

U sali Kulturnog centra Princeze Dževhere u Bugojnu održana je tribina na temu:''Život i djelo Muhameda Ždralović''.  Učesnici tribine su bili eminentni poznavaoci lika i djela rahmetli Muhameda Ždralovića: dr. Tatjana Paić-Vukić, iz Zagreba te prof.dr. Mehmed Kico i prof.dr. Ismet Bušatlić sa FIN-a. Prisutni na tribini su bili i članovi porodice rahmetli Muhameda Ždralovića, njegova supruga i sin, te veliki broj rodbine i prijatelja. Moderator tribine je bio Vehid ef. Arnaut, glavni imama Medžlisa IZ-e Bugojno. Svakako sve pohvale za organizaciju tribine pripadaju pored Organizacionog odbora Ajvatovice i rukovodstvu BZK Preporod iz Bugojna na čelu sa gosp. Muamerom Terzić. Tribinu su medijski popratili FTV BiH kao i RTV TRT (Turska državna televizija). Domaćin na večeri bio je gosp. Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno.

Svakako, važno je napomenuti da je tribini o Muhamedu Ždraloviću predhodilo otkrivanje spomen ploče na kući rahmetli Muhameda Ždralovića u Ždralovićima koju je otkrio gosp. Hasan Ajkunić, načelnik Općine Bugojno.

 

Večer ilahija ''Aškom duše da ti zborim''

Četvrtak je obilovao aktivnostima i programima posebno u Donjem Vakufu gdje je u toku završnica turnira u uličnoj košarci kao i nastup horova BZK ''Preporod'' Donji Vakuf i Bugojno odnosno večer ilahija i kasida ''Aškom duše da ti zborim''. Sudeći po broju prisutnih, posebno omladine, možemo slobodno kazati da je bilo veliko intereosvanje za ovaj program. Svakako sve čestitke mladim članicama i članovima pomenutih horova na odličnim izvedbama ilahija koje su propratili pored lokalnih medija i ekopa sa Federalne televizije.

 

U Pruscu promocija romana ''Pjesme divljih ptica''

U Domu Hasan Kafije Pruščaka održana je promocija romana ''Pjesme divljih ptica'' autora Enesa Karića. Pred prepunom salom Doma promotori; prof. dr. Hilmo Neimarlija, književnik Hadžem Hajdarević i mr. Nusret Čančar su inspirativno govorili o romanu. Oduševljeni ljubitelji pisane riječi akademika Karića su oduševljeno pratili svaku izgovorenu riječ. Na kraju promocije ispred Ureda muftije travničkog aktivistima organizacije Ajvatovice kao i školskim bibliotekama G.Vakufa, Bugojna, Donji Vakufa, Travnika i Prusca uručene su knjige akademika Karića.

 

Završena IX Internacionalna smotra folklora

Na bugojanskom platou KSC-a upriličena je posjetom najmasovnija manifestacija u jedanaest dana trajanja ovogodišnjih Dana Ajvatovice.Devetoj internacionalnoj smotri folklora ,čiji je organizator GFA Bugojno,prisustvovalo je više od pet hiljada posjetilaca.Prije zvaničnog početka,svi učesnici su uz Limenu glazbu Bugojno prodefilovali ulicama u centru Bugojna,a potom su izveli zajednički program u ulici Zlatnih ljiljana. Smotru je nakon obračanja rukovodioca GFA i direktora Enesa Šehića otvorenom proglasio načelnik bugojanske Općine Hasan Ajkunić.Uslijedili su potom dvosatni  nastupi trinaest KUD-ova i folklornih ansambala iz naše zemlje i Republike Hrvatske.Na Devetoj internacionalnoj smotri folklora u Bugojnu učestvovali su : KUD "Hasan Kafija Pruščak" iz Prusca,KUD "Halil Mršić" BZK Preporod Gornji Vakuf,Gradsko KUD "Halisije" Kalesija,KUD BZK "Preporod" Prozor,Bošnjačko kulturno-umjetničko društvo "NUR" iz Siska, KUD "Karaula" Karaula,KUD "Fadil Dogdibegović-Dikan" iz Kaknja,KUD "Sanski Biseri" Sanski Most, KUD "Ornament" Mostar, KUD "Igman" Hadžići, KUD "Preporod" Jajce, KUD "Maglaj" iz Maglaja i GFA Bugojno.

 

Ispraćaj konjanika u Kruščici

Prva povorka konjanika ka Ajvatovici ove godine je krenula iz džema Kruščice kod Viteza. Ovoj povorki su se pridružili i konjanici iz džemata Rovna, Medžlis IZ-e Busovača. Prigodan program, uz prisustvo nekoliko stotina vjernika, a pred polazak konjanika izveli su članovi hora Ak-Saray iz Kaknja. Tom prilikom se prisutnima obratio i muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović a potom je nakon klanjanja ikindije-namaza, muftija proučio i dovu za hajirli put.

(http://www.ajvatovica.org.ba)