A+ A A-

Raznovrsne aktivnosti u okviru manifestacije Ajvatovica 2009

Promocija projekta ''Prusac u potrazi za identitetom''

Promocija projekta „Prusac u potrazi za identitetom" upriličena je u srijedu uvečer u Domu „Hasan Kjafija Pruščak" u Pruscu u okviru manifestacije „Dani Ajvatovice 2009".Promotori su bili prof. dr.Božo Skoko i direktor Agencije CMC ,Nazif Hasanbegović a uvodničar Dževdet Šošić.

„Kako promovisati ne samo Ajvatovicu kao središte ovog zbivanja,već širu regiju.Kako napraviti taj otklon od toga da je ovo značajno ne samo za ljude koji žive ovdje,već predstaviti kao projekat značajan za čitavu državu BiH,naša je ideja vodilja"-naglasio je Nazif Hasanbegović.

Organizacioni odbor „Dana Ajvatovice"  i Travnički muftiluk u saradnji sa Agencijom CMC ima namjeru raditi na izgradnji identiteta i brendiranja Prusca i područja koje se naslanja na Prusac.

„Mi smo ti koji kreiramo identitet,jer što je identitet nego ono što mi jesmo,ono po čemu nad drugi prepoznaju,ono što mi osjećamo našim,ono po čemu smo originalni,posebni."-istakao je na promociji u Pruscu ,prof.dr.Božo Skoko.

Od jubilarne 500.Ajvatovice ,manifestacija bi trebala prerasti u festivalske dane s trajanjem tokom cijele godine.

 

U Medresi u Travniku prikazani dokumentarni filmovi ''Rudari'' i ''Furmani''

Projekcija filmova ''Rudari'' i ''Furmani'' autora Rasima Karalića i Kadira Plećana je organizirana u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u sklopu manifestacije 499-tih dana Ajvatovice i naišla je na veliko oduševljenje publike i organizatora. Ovim filmovima autori žele otrgnuti od zaborava stare zante i teške poslove koje je danas zamjenila mehanizacija. Autorima svakako za postignuto pripada svaka pohvala i čestitka.

 

Izložba u Zavičajnom muzeju Travnika

U danima Ajvatovica jedan od značajnih sadržaja je svakako i izložba: ''Pečati sa bujuruldija bosanskih i hercegovačkih namjesnika'' i promocija knjige dr. Vesne Miović ''Dubrovačka republika u spisima namjesnika Bosanskog ejaleta i Hercegovačkog sandžaka'' u Zavičajnom muzeju. Prisutni su imali priliku upoznati se sa ostavštinom bosanskih namjesnika na ovim prostorima u periodu Otomanske imperije.

 

Promocija književnog rada Isnama Taljića

Ljubitelji književnosti iz Donjeg Vakufa i susjednih gradova imali su priliku upoznati se sa književnim radom jednog od najboljih bh.prozaista, Isnama Taljića, s posebnim osvrtom na njegove romane „Roman o Srebrenici" i „Sablja šejha Hasana Kaimije - Put iz Mekke". Promocija je održana u Domu kulture Donji Vakuf, u ponedjeljak, 22.juna, pred 70-ak posjetilaca. „Isnam Taljić nije patetičan. On je realan, i u najsnažnijoj mjeri odražava duh bosanskog čovjeka. Isnam odiše jednom bosanskom skromnošću, i oslikava jedan trnoviti put kojim ide bosanski čovjek. Njegova književnost protkana je Bosnom, islamom i željom osvješćenja Bošnjaka.",  okarakterisao je Taljića, predsjednik OO „Dani Ajvatovice 2009", travnički muftija, mr.Nusret-ef. Abdibegović, istakavši da je kader - Božija volja, ono čime Isnam vodi čitaoca kroz roman „Sablja šejha Hasana Kaimije - Put iz Mekke". „Orijentir svih kazivanja Isnama Taljića, odnosno njegov međaš je rijeka Drina ... ona je za Isnama, Drina - skapavanje mutno! Drina se nikad ne bistri, ona uvijek nešto nosi. U Bosni nema svijetla dana", veoma znalački je primjetio muftija, toplo preporučivši ovaj roman za čitanje.

„Ono što je posebno važno kad je Taljićev ukupni književni opus u pitanju, jeste da je Isnam pripovjedač u onom pravom smislu, pisac koji priča priču, koja se piše tako da je riječima tijesno, a mislima široko. Iz tog pisanja proizilazi ono što je naš sveukupni dojam toga štiva. Ako uzmete savremene pripovjedače Paola Koelja, Markeza, Orhana Pamuka ... vidjet ćete da se književnost vraća svome izvoru, a to je pričanje priča.", istakao je na promociji književnog rada Isnama Taljića, urednik njegovih izdanja, zamjenik direktora visočke medrese, prof. Dženan Handžić.

„Ova knjiga nosi naslov i Put iz Mekke, jer mislim da je taj put itekako bitan, kako se nositi sa time što nam je Allah dž.š. ukazao da budemo Njegovi gosti. Zato mislim da je taj put iz Mekke puno časniji, teži i traži puno veće odricanje i žrtvu nego put u Mekku. Ovo je roman i o dvojici velikih šejhova: šejhu Kaimiji i šejhu Mehmedu Hafizoviću", obratio se i autor Isnam Taljić, zahvalivši se promotorima na lijepim riječima, ali i publici za pažnju i strpljivost.

Isnam Taljić, rođen je u Vlasenici 1954. godine, gdje je, do srpske oružane agresije na taj dio Bosne i Hercegovine, živio i radio kao reporter i urednik u dnevnim novinama »Oslobođenje« iz Sarajeva. Potom je bio urednik u »Ljiljanu« do ukidanja toga magazina. S ponovljenim izdanjima, roman »Sablja šejha Hasana Kaimije - Put iz Meke« trideseta je objavljena Taljićeva knjiga (među njima i deset romana). Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine od 1985. godine.Više puta nagrađivan u novinarstvu.

Književne nagrade:

- Tri prve nagrade »Zija Dizdarević« (1983., 1986. i 2001.) i općenito najnagrađivaniji bh. književnik na natječajima za kratku priču i pripovijetku,

- Internacionalna književna nagrada »Srebrenica« (New York, 2007.),

- Internacionalna književna nagrada Grand Rapids (Michigan),

- zastupljen u antologiji nove svjetske pripovijetke Kuala Lumpur International Literary Festivala (2004.) u konkurencji 113 kniževnika iz 87 zemalja sa svih kontinenata,

- Nagrada »Hasan Kaimija«, za roman »Tajna knjiga Endelusa«, »najbolja knjiga objavljena 2006. godine u Bosni i Hercegovini iz oblasti književnosti i nauke, a koja prvenstveno, uz najviše književno-estetske, odnosno naučne standarde, afirmira duhovne i humanističke vrijednosti«.

Uz šest izdanja na bosanskom jeziku, objavljeno je pet knjiga prijevoda na strane jezike »Romana o Srebrenici«: Kuala Lumpur (Malezija) i Kairo (Egipat, na engleskom), Ljubljana (slovenski jezik), Istanbul (turski), Kairo (Egipat, na arapskom). Isnam Taljić živi u Sarajevu kao profesionalni književnik.

(http://www.ajvatovica.org.ba/