A+ A A-

Turska vidi svoj ulazak u EU kao signal muslimanima

Turski ministar zadužen za evropske poslove Egemen Bagis zatražio je u četvrtak od Evropljana da se ne protive ulasku njegove zemlje u Evropsku uniju, naglasivši da bi priključenje poslalo poruku otvaranja cjelokupnome muslimanskom svijetu.

"Kakvu vrstu poruke želimo da pošaljemo milijardi i po muslimana u svijetu koji imaju osjećaj da ih Zapad drži postrani - upitao je Bagis na konferenciji u Bruxellesu uoči dolaska turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana u prijestonicu EU-a, prenio je AFP.

"Ulazak Turske neće poslati signal samo Turcima, nego i muslimanskom svijetu", dodao je on posežući za argumentom koji je upotrijebila i američka administracija kako bi se zauzela za ulazak Turske u EU.

Turska je u oktobru 2005. godine započela pregovore o priključenju Uniji. Otada je Ankara otvorila samo 10 poglavlja od ukupno 35. Članice EU-a bi, u principu, trebalo da otvore i 11. poglavlje, o financijama, u utorak u Bruxellesu.

Pregovore je otežalo to što Ankara nije priznala Republiku Kipar, članicu EU-a, sporost demokratskih reformi u Turskoj, ali i protivljenje više evropskih zemalja da Turska uđe u EU.

Bagis je u Bruxellesu ponovo potvrdio da njegova zemlja neće prihvatiti "ništa drugo nego potpuni ulazak u EU", aludirajući na privilegirano partnerstvo koje joj nude kao rezervno rješenje francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel.

(Fena)