A+ A A-

Zajednica sandžačke dijaspore zahtijeva smjenu ministra Šijakovića

Zajednica sandžačke dijaspore uputila je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Mirku Cvetkoviću zahtjev za smjenu ministra vjera Bogoljuba Šijakovića zbog diskriminatorskog odnosa prema Islamskoj zajednici u Srbiji. U zahtejvu se ističe:

- Zajednica sandžačke dijaspore, koja zastupa interese Bošnjaka porijeklom iz Srbije, Crne Gore i Sandžaka, a koji žive u zemljama Zapadne Europe, Sjeverne Amerike i Australije, prateći dešavanja i imajući u vidu činjenice koje su prenijeli domaći i strani mediji o kontraverznoj, problematičnoj i zlonamjernoj ulozi Ministarstva vjera R. Srbije, na čelu sa dr. Bogoljubom Šijakovićem, koji su registrovali paralelnu Islamsku zajednicu, čime je stvorena veoma konfuzna i naelektrisana atmosfera među građanima Sandžaka i Srbije, prvenstveno među Bošnjacima, i time direktno ugrožena vjerska i opšteljudska prava ovog naroda, ne proizvodeći samo proturječnosti, nesporazume, već i konflikte, smatra nedopustivim za državnu politiku R. Srbije da i dalje na čelu Ministarstva vjera drži emigranta iz Nikšića, čijom zaslugom je ovo Ministarstvo sa terena „religije" prešlo na teren radikalizacije i klerikalizacije politike prema manjinskim, nacionalnim i vjerskim zajednicama, što može biti veoma opasno za egzistenciju ljudi, bez obzira na nacionalnost i političku pripadnost. Izlazak iz ove krize, posebno u regiji Sandžak, jedino se može postići urgentnom smjenom ministra Šijakovića, kao i angažovanjem stručnog saradnika iz islamske konfesije.

 

Obrazloženje zahtjeva

Ovim podneskom želimo, na temelju relevantnih informacija i dokumentacije, da stavimo pod lupu djelatnost aktuelnog ministra vjera R. Srbije Bogoljuba Šijakovića, koji je svojim tendencioznim odlukama iz nacionalističko-šovinističkih pobuda ugrozio Islamsku zajednicu u Sandžaku i R. Srbiji, registrujući uz legalnu i legitimnu Islamsku zajednicu u Srbiji paralelnu islamsku zajednicu na čijem čelu su, uz pomoć dnevnopolitičkih manipulanata iz reda bošnjačkog naroda, imenovali njima podobnog „reisa". Zbog toga je došlo do sukoba i sporova među muslimanima, prvenstveno Bošnjacima u Sandžaku, sa nesagledivim posljedicama. Da se zaključiti da je to bio krajnji cilj Šijakovića, ministra vjera u Vladi Srbije. O tim detaljima javnost su upoznale relevantne islamske i bošnjačke institucije iz BiH i Sandžaka (Rijaset IZ-e u BiH, Mešihat IZ-e u Srbiji, Muftijstvo sandžačko, Matica Bošnjaka Sandžaka i dr.) koje su u javnim obraćanjima i saopštenjima od predsjednika Srbije Borisa Tadića i premijera Srbije Mirka Cvetkovića zahtijevali smjenu ovog ostrašćenog ministra, koji je od Ministarstva vjera napravio Ministarstvo Srpske pravoslavne crkve.

Kada je reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić, vrhovni islamski poglavar, prilikom nedavne posjete Sandžaku ukazao na vjerski paralelizam među muslimanima i otvoreno kršenje ljudskih prava, a kritiku je uputio na adresu Vlade Srbije, u tome se prepoznao ministar Šijaković, koji je tako uglednom zvaničniku, uprkos svim pravilima, izrazio nedobrodošlicu, što se kosi sa demokratskim principima, ali i sa politikom R. Srbije čija se vlast posljednjih godina zaklinje, navodno, da ne slijedi Miloševićev ratni put. Zato tražimo urgentnu reakciju Vlade Srbije, ili ćemo u suprotnom upoznati sve relevantne međunarodne institucije da Srbija, i danas nakon 14 godina od Dejtona, ne krši samo ljudska prava, već i dalje forsira genocid i etnocid nad Bošnjacima, koji može završiti u svojevrsnom holokaustu nad Bošnjacima.

Javnosti radi, a prema našim saznanjima, Bogoljub Šijaković je rođen u Nikšiću 1955. godine, od roditelja koji su se početkom Drugog svjetskog rata doselili u Andrijevicu iz mjesta Šijaka u Albaniji. Po dolasku u Andrijevicu primili su pravoslavlje i priključili se jedinicama četničkog vojvode Pavla Đurišića i zločinca Draže Mihajlovića.

Osnovnu školu i gimnaziju Bogoljub Šijaković završio je u mjestu rođenja, a studije filozofije na Univerzitetu u Beogradu. Doktorirao je kod ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama 1992. godine, od kada ovaj velikosrpski sluga i nacionalista velikim koracima korača prema visokim funkcijama u Beogradu, gdje je dospio prvo do saveznog ministra vjera, a sada i do ministra vjera R. Srbije u Vladi premijera Mirka Cvetkovića.

Godine 1992. i 1993., govorima u Trebinju i drugim mjestima Hercegovine, Šijaković je podstrekivao srpske ratne formacije na širenje mržnje i zločina protiv Bošnjaka i Hrvata. Otvoreno je pozivao na rat protiv nepravoslavaca, čime je podstrekivao i ohrabrivao zločinačke poduhvate Karadžićevih i Vučurovićevih (predsjednik opštine Trebinje u ratu) zločinačkih formacija.

Početkom 1992. godine, sa svojom bratijom sa Filozofskog fakulteta iz Nikšića i Univerziteta Crne Gore, uspio je, na osnovu predrasuda i stereotipa, da okupi grupu koja je iz političkih razloga izvršila udaljavanje više profesora i studenata bošnjačke nacionalnosti i islamske vjere sa Univerziteta Crne Gore.

U toku rata sudjelovao je na više skupova i okruglih stolova sa zločincem Radovanom Karadžićem, gdje je govorima mržnje i velikosrpskom ideologijom trovao srpski narod protiv Bošnjaka i drugih naroda u Bosni i Hercegovini. Posebno ističemo da je na ratnom skupu na Cetinju govorio i podstrekivao na istrebljenje Bošnjaka i vršenje drugih krivičnog djela. Tim činom je otvoreno podsticao, ali i kao vikend četnik sudjelovao u izvršavanju genocidne politike nad Bošnjacima u BiH. Te činjenice se mogu provjeriti i dokazati uvidom u sadržaj arhiva listova u Crnoj Gori u vremenu od 1990-1995. godine: „Liberal", „Monitor", „Pobjeda" itd.

Pokušali smo istražiti Šijakovićeva naučna dostignuća, što bi bio osnov da bude imenovan na takvu važnu ministarski poziciju. Izuzev što je predavač na Pravoslavnom teološkom fakultetu u Beogradu i profesor na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, ostalo je nepoznanica. Prema svim njegovim dosadašnjim aktivnostima, posebno unošenje podjela i pometnje među muslimanima, Ministarstvo kojim on rukovodi očigledno da je Ministarstvo Srpske pravoslavne crkve, ali ne i pripadnika drugih konfesija koje egzistiraju u državi Srbiji i Sandžaku.

Domaća i međunarodna javnost je već upoznata da islamske i bošnjačke institucije iz Srbije ne žele da sarađuju sa Ministarstvom vjera sve dok je na njenom čelu nacionalista i šovinista Šijaković. Bošnjačke institucije iz dijaspore, potpisnici ovog zahtjeva, traže od njih da istraju na tome, ali isto tako potvrđujemo da muslimani porijeklom iz Srbije i Sandžaka koji žive u zemljama Zapadne Europe, Sjeverne Amerike i Australije prekidaju svaku suradnju sa Vladom Srbije sve dok je na čelu Ministarstva vjera nacionalista Šijaković.

Ovim zahtijevamo od predsjednika Tadića i premijera Cvetkovića da, bez odlaganja, smijene Šijakovića i da iz Registra R. Srbije izbrišu i ponište odluku o registrovanju tzv. Islamske zajednice Srbije.

Sa ovim našim stavovima upoznat ćemo sve relevantne domaće i međunarodne subjekte, domaću i stranu javnost, jer ono što nije za toleranciju više ne možemo tolerisati. A vlasti Srbije otvoreno pitamo da javnosti odgovore, nakon počinjenog genocida, urbicida, kulturocida, politicida..., šta je sljedeće?!

Predsjednik

Zajednice sandžačke dijaspore

Edin Salković