A+ A A-

Zašto se ministar vjera nije drznuo na Stejt department

Najprije je 25. februara ove godine State Department, vlada svjetske super sile, SAD-a, svjetskoj javnosti, između ostalog, prezentovao da su u Srbiji prekršena prava muslimana, odnosno prava Islamske zajednice. Već 29. maja, organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty international, u svom godišnjem izvještaju o stanju ljudskih prava u svijetu, u dijelu o Srbiji, navodi da se u Srbiji krše ljudska prava i ne kažnjavaju počinioci etničkog nasilja. Helsinški odbor za zaštitu ljudskih prava u Srbiji objavio je 1. juna svoj izvještaj za 2008. godinu o stanju ljudskih prava u Srbiji koji nosi naslov „Ljudska prava, demokratija i nasilje",  gdje u podnaslovu ovog izvještaja stoji „Godina nasilja na svim nivoima". I oni su potvrdili da se u Srbiji krše ljudska prava i vjerska prava muslimana i Islamske zajednice.

Oglušivanje na nepobitne činjenice
Sve ove tvrdnje sa nepobitnim činjenicama za Ministarstvo vera Republike Srbije nisu bitne, apstraktne su i ne postoje. Ministarstvo se oglušuje na zaključke ovih svjetskih institucija do čijeg se mišljenja u naprednim i demokratskim zemljama itekako drži. Stavovi vlada ovih zemalja, Ujedinjenih Nacija, Savjeta Evrope, Evropskog Parlamenta i drugih prema zemljama prekršiocima ljudskih i vjerskih prava grade se na osnovu ovakvih izvještaja.

Najveći vjerski autoritet na Balkanu
Poznato je da je najveći vjerski autoritet muslimana na Balkanu prilikom nedavne posjete Sandžaku izjavio da Srbija krši vjerska i ljudska prava muslimana. Ova izjava je istjerala „jazavce iz jazbina" koji su po automatizmu i urođenim navikama počeli da „ujedaju" još neoporavljeno muslimansko tkivo. U teškim, neodmjerenim, nepromišljenim, ogavnim, frustrirajućim izjavama, koje su za svaku osudu i prezir, prednjačio je ministar vjera gospodin Šijaković. On je ovakvim, za diplomatiju neuobičajenim, stavovima i radnjama jako povrijedio najdublja osjećanja pripadnika islama, ne samo u Srbiji već i na čitavom Balkanu, a slobodno se može reći i šire. On je svojim neukusnim izjavama „bacio so" na taze rane muslimana koje će ih poduže peći i neće zarasti sve dok se ovakvi ljudi budu nalazili na odgovornim državničkim funkcijama.

Drskost
Zašto se ministar vjera gospodin Šijaković nije drznuo da State Department nazove kontraverznim ili proglasi njegove članove nepoželjnim u Srbiji, obzirom na ocjenu da se u Srbiji krše prava muslimana i Islamske zajednice. Šutio je, pokorno, on i njegove kolege, dok se gospodin Bajden ponosno i dostojanstveno šetao beogradskim ulicama. Šutio je Ministar dok gospodin Bajden nije otputovao, a onda je osuo „rafalnom paljbom" po muslimanskom vjerskom vođi. Mogao se gospodin Ministar drznuti da napadne i Amnesty International jer su i oni ocijenili da Srbija krši ljudska prava. Da li će pokušati da protjera Helsinški odbor iz države zato što su i oni bili jako objektivni u svojim ocjenama o kršenju ljudskih prava u „demokratskoj" Srbiji?
Zna Ministar da svjetska Super sila ima mnogo načina da prevaspita i edukuje netolerantna i diskriminatorska društva i pojedince. Mnogi rušitelji tuđeg dostojanstva i slobode osjetili su snagu Super sile i njenih saveznika kada su u pitanju odbrana prava ugroženih i poniženih. Proces evro-atlantske integracije može biti doveden u pitanje ovakvim ponašanjem vlasti ili jednog njenog dijela. Zato Ministar ne napada State Department, nego pokorno šuti, isto kao i njegovi šefovi.
Zna Ministar dobro da je Reisulema visoko kotirana ličnost na Zapadu, do čijeg se stava drži i čija se riječ poštuje i cijeni. Eto razloga za netolerantan i drzak napad na muslimanskog vjerskog vođu. Ministra i njegove nalogodavce je zaboljela istina koju je uvaženi Reisulema rekao, jer dobro znaju da je domet te mudre izjave dalek do Kipa slobode s jedne strane i Zemlje izlazećeg Sunca s druge strane svijeta. Sve svjetske demokratije će se upoznati o drskosti, diskriminaciji i kršenju vjerskih i ljudskih prava u Srbiji.

Muslimani nisu „glineni golubovi"
Još jednom se pokazalo da vlast u Srbiji ima dva lica. Jedno je lijepa fasada - maska, koja će se predočavati svjetskim silama, a drugo je ružno i pogano, kao Gargamel, koji je zadužen da plaši i tjera „štrumpfove" po šumi, po nekog i da pojede, ako lov bude uspješan. Samo što muslimani nisu crtani junaci niti „glineni golubovi" pa da dozvole još jedan pogrom nad njima ili ugnjetavanje poput onoga koje se dešavalo u vremenu aparthejda ili robovlasničkog sistema, ili još jednu Srebrenicu.
Bez obzira što se čekao kraj posjete gospodina Bajdena i njegov odlazak pa da se onako beskrupulozno napadne Reisulema i ponize muslimani, čuli su gospoda Bajden i njegov šef, kao i ostali predsjednici, potpredsjednici i posmatrači, o kršenju ljudskih i vjerskih prava muslimana u Srbiji. Neki su već dali svoj sud o tome kroz pomenute izvještaje, a neki će ga dati u skorije vrijeme. Žalosno je što nedužni i pošteni građani ove zemlje, Srbi i muslimani, bivaju žrtve i zarobljenici nesposobnog, na momente radikalnog dijela srpske vlade. 

Izostalo izvinjenje -  (Ne)kultura i „leptir" mašna
Zabrinjava činjenica da se muslimanima niko od predstavnika vlasti nije izvinio.  Muslimani su očekivali izvinjenje, što je minimum kulture koju je trebao pokazati bar ministar Šijaković. Obzirom da je imao prilike, a nije se izvinio, jasno nam je da se radi o ubjeđenju Ministra, a nikako o greški ili pogrešnoj interpretaciji onoga što je rekao o našem vjerskom autoritetu, a onda i o nama samima.
Čudno kako „leptir" mašna može da doprinese utisku potpune sređenosti manira, kulture i uglađenosti!?

Sead ŠAĆIROVIĆ

(www.islamskazajednica.org)